Arbeidsrelaties

Participatiewet leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt

Hoe (on)wennig bent u met flex?

Flexibele arbeid houdt veel organisaties staande. Maar hoe (on)wennig bent u ermee? Zo pakt HR de angst voor flex aan.

De regelgeving, de inhuur en het opleiden van vast personeel: dat weet u allemaal wel. Maar hoe ver bent u hiermee op het gebied van de flexibele schil? Is dat binnen uw organisatie een taak van HR? Of wordt dit vooral opgepakt door het lijnmanagement of de afdeling inkoop?
Bij veel organisaties is dat laatste het geval, ziet Bertrand Prinsen, managing partner bij adviesbureau Labor Redimo. Prinsen adviseert bedrijven op vraagstukken rondom flexibele arbeid en merkt dat HRM’ers ondanks de behoefte aan flexibele krachten zich vaak niet erg thuis voelen bij de inhuur ervan. Voor flex moet immers veel geregeld worden: de voorwaarden waarop de organisatie met bemiddelingsbureaus werkt, tarieven moeten worden vastgesteld, fictieve dienstbetrekkingen moeten worden voorkomen en de regelgeving voor flexibele arbeids wordt steeds verder uitgebreid. ‘Voor veel HRM’ers is dit onbekend terrein. En onbekend maakt onbemind’, zegt Prinsen, die hierover spreet op het Congres Over Strategische Personeelsplanning 2015. 
Toch zullen veel organisaties naar een situatie toe moeten waarin vaste en flexkrachten met elkaar in balans zijn. Prinsen: ‘Voor sommige schaarse profielen zijn er zelfs gewoon geen mensen meer te vinden die in dienst willen, die kiezen als gewilde zzp’er alleen de leukste klussen uit.’ Hoe moet de organisatie die mensen binden? Op heb gebied van flex kijkt de organisatie steeds meer naar de HR-afdeling.
Maar hoe verslaat HR haar angst voor flex? Als u zelf geen idee heeft hoe u een flexvraagstuk in de organisatie moet oppakken, leer dan de kunst van het afkijken. Er zijn u altijd organisaties voorgegaan die een oplossing voor eenzelfde probleem hebben gevonden. Een kijkje in andermans keuken biedt een stukje inzicht.
Het lastigste van binnen kijken bij een andere werkgever is eruit pikken wat bij de eigen organisatie past: de best practise van de een hoeft niet gelijk een succes te worden bij de ander. Tip van Prinsen: ‘Kijk goed wat deze organisatie precies wil oplossen. Een werkgever kan flexrachten inhuren om kostenbesparing en risicobeperking te realiseren. Maar als je medewerkers naar binnen haalt, moeten zij op de afdeling ook waarde toevoegen. Dat moet je doel zijn. Doe inspiratie op bij de ander, maar kom zelf tot een eigen ideaalbeeld.’ Lees alle tips van Bertrand Prinsen in het volledige artikel op PWdegids.nl.

TIP: Meer weten? Bertrand Prinsen geeft de sessie De wendbare organisatie heeft geen angst voor flex op het Congres Over Strategische Personeelsplanning op 17 november. Bekijk hier het programma.