Blog

Robotisering

8 redenen waarom uw personeel vertrekt

Ruim zestig procent van de werknemers in Nederland overweegt weer op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Wat zijn de belangrijkste redenen?

Nu er weer beweging komt in de arbeidsmarkt wordt het binden van medewerkers een steeds grotere uitdaging voor HR. Ruim zes op de tien medewerkers overweegt het komende jaar namelijk een stap buiten de deur te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half onder 1000 Nederlandse kantoormedewerkers.

Meer vertrouwen
Een mooi gegeven voor het personeel: het vertrouwen dat het lukt een nieuwe baan te vinden groeit bij de ondervraagden. 60 procent zegt meer vertrouwen te hebben in het vinden van een nieuwe uitdaging in vergelijking met een jaar geleden.
Onder de werkzoekenden zijn wel grote verschillen te zien tussen generaties. Werknemers van generatie Y lijken in veel grotere mate (79 procent) uit te kijken naar een nieuwe baan in vergelijking met professionals van generatie X (57 procent) en de babyboomgeneratie (48 procent). Ook het vertrouwen om een nieuwe job te vinden ligt hoger bij generatie Y (82 procent) in vergelijking met gen X’ers (54 procent) en babyboomers (45 procent). Dat is ook niet gek, want voor oudere werknemers is het zoeken naar een baan vaak een lange en moeizame zoektocht.

Top 8 redenen voor een nieuwe baan
De mogelijke nieuwe overstap wordt niet direct ingegeven door het salaris. Bovenaan het wensenlijstje van de Nederlandse werknemers staat een betere locatie of woon-werkverkeer (69 procent). Ook de inhoud van de baan en de mogelijkheid tot loopbaanontwikkeling vormen doorslaggevende factoren voor 67 procent van de ondervraagde medewerkers, gevolgd door de sector/branche (43 procent). Pas op nummer vier staat een hoger salaris (40 procent).

  1. betere locatie of woon-werkverkeer (69 procent)
  2. inhoud van de baan/loopbaanontwikkeling (67 procent)
  3. sector/branche (43 procent)
  4. hoger salaris (40 procent)
  5. betere werk-privébalans (30 procent)
  6. betere bedrijfscultuur (28 procent)
  7. beter imago van werkgever (11 procent)
  8. arbeidsvoorwaarden of bonussen (8 procent)

‘We zien dat de arbeidsmarkt verandert van een werkgevergedreven markt naar een kandidaatgestuurde markt’, zegt Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland. ‘Werkgevers zijn dan ook steeds vaker bereid om tegemoet te komen aan de wensen van topkandidaten. Dit komt omdat bedrijven beseffen dat kandidaten met veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden gewild zijn en daarnaast goed weten wat hun marktwaarde is”, aldus Stephan Renken.