Nieuws

flex contract administratie baan functie pen

Asscher: nieuwe banen creëren

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil om nieuwe banen te creëren een progressief pact sluiten met GroenLinks en SP, dat enthousiast reageert. De hoop is nu dat GroenLinks ook aanhaakt.

Ontslagbescherming

Asscher denkt met een links verbond voor de verkiezingen een duidelijk signaal te geven aan kiezers dat ze voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt op de progressieve partijen moeten stemmen. Partijen die willen meedoen met het zogeheten stembusakkoord spreken af dat dit hun gezamenlijke inzet is voor de komende kabinetsformatie.

In het AD zegt de minister dat partijen die de afspraken onderschrijven, onder meer toezeggen dat ze ook na de verkiezingen niet tornen aan de ontslagbescherming van mensen met een vast contract. Ook moeten zzp’ers zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en behoren jongeren vanaf 18 jaar een volwassen loon te krijgen.

Meer rechten flex en zzp

PvdA, SP en GroenLinks willen alledrie de trend keren van een afname van de hoeveelheid vast werk en een toename van het aantal tijdelijke contracten en zelfstandigen. Daarvoor willen ze flexwerkers en zzp’ers meer rechten geven, terwijl het vaste contract intact blijft.

Partijen als VVD en D66 willen juist het vaste contract aanpassen, zodat werkgevers minder risico lopen als ze iemand in dienst nemen.

Meer lezen? Lees op PW de Gids hoe er in het derde kwartaal van 2016 voor het eerst sinds 2009 sprake was van een stijging van het aantal werknemers met een vast contract.