Reorganiseren

werknemer personeel flexwerk uitzendwerk

Belastingdienst reorganiseert: 5000 banen weg

De Belastingdienst staat een grote strategische personeelsplanning-opgave te wachten: de dienst schrapt een kwart van zijn oude personeelsbestand en trekt nieuw personeel aan.

In totaal schrapt de Belastingdienst in de reorganisatie zo’n 5000 van de 20.000 banen. Dat meldt de NOS. Bronnen op het ministerie van Financiën hebben dit bevestigd.

De Belastingdienst gaat reorganiseren omdat nieuwe computersystemen rekenwerk en controles zullen overnemen. Het werk verschuift steeds meer naar data-analyse, waarvoor de organisatie met steeds minder mensen toe kan. Wel worden er voor dit specialisme maximaal 1500 nieuwe medewerkers aangetrokken, zegt de Belastingdienst.

Lees ook: 4000 banen schrappen: hoe plan je dat strategisch?

Vakbond FNV Overheid, die woensdagmorgen sprak met het ministerie van Financiën, heeft de garantie gekregen dat er geen gedwongen ontslagen vallen. De medewerkers waarvan hun functies verdwijnen, komen in een werkorganisatie terecht en worden de komende jaren zoveel mogelijk binnen of buiten overheidsdiensten herplaatst.
Volgens Mieke Van Vliet van FNV Overheid zijn medewerkers ‘enorm geschrokken van de reorganisatie’, verklaart zij tegenover de NOS. ‘Het gaat vooral om mensen om wie wij toch wel zorgen hebben, om ze van werk naar werk te krijgen. Het zijn niet de mensen met de hoogste salarissen.’ Acties zijn volgens Van Vloet voorlopig nog niet nodig, de vakbond wacht eerst de officiële plannen af.

TIP: Lees hoe u tijdens een reorganisatie communiceert met vakbond en ondernemingsraad op PW De Gids Vakbase.