Nieuws

vrijwilligerswerk personeel flex

Best Workplaces 2016: dit zijn ze

De Best Workplaces van 2016 zijn dit jaar Atlassian, Ormit en Lean Consultancy Group. Wat kan HR van ze leren?

De Best Workplaces van 2016 zijn weer bekend gemaakt. Softwarebedrijf Atlassian, managementadviseur Ormit en adviesbureau Lean Consultancy Group zijn dit jaar de Best Workplaces. Dat maakte Great Place To Work, organisatie in medewerkersonderzoek, dinsdagavond bekend. In totaal deden er 126 organisaties en 29.000 medewerkers mee aan het onderzoek. Dit jaar mogen 64 bedrijven zich daadwerkelijk Best Workplace noemen.
Deze beste werkgevers worden geselecteerd als organisaties waarin medewerkers vertrouwen hebben in het management, trots zijn op hun baan en plezier hebben met collega’s. De vragenlijst peilt waarden als geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap. Daarnaast wordt er een evaluatie van het werkgeverbeleid uitgevoerd.

Atlassian
#1 grote bedrijven/multinationals
Softwarebedrijf
65 medewerkers

Voor het eerst haalt softwarebedrijf Atlassian de eerste plaats in de categorie grote en multinationale ondernemingen. Caroline Mullers, senior consultant bij Great Place To Work: ‘Atlassian deed dit jaar voor het eerst mee aan het onderzoek en wist direct de toppositie te behalen. Het bedrijf wil medewerkers een uitdagende werkplek bieden waarin ze zich kunnen ontplooien en voert dat in alle facetten door. Hun motto ’be the change you seek’ stimuleert trots en verbinding. Een terechte winnaar.’
Novo Nordisk, daalde als winnaar van 2015 naar de tweede plek. Kinderopvang organisatie Kindergarden weet hun derde plek ook in 2016 te behouden.

Ormit
#1 middelgrote bedrijven
Managementadviesbureau
120 medewerkers

Ormit passeert de nummers twee en drie op de lijst en klimt dit jaar van de vierde naar nummer 1 in de categorie middelgrote ondernemingen. De organisatie blinkt uit in het creëren van vertrouwen, trots en werkplezier.
De tweede en derde plek zijn dit jaar ongewijzigd. ICM opleidingen & trainingen behoudt de tweede plek, gevolgd door Incentro op de derde plek.

Lean Consultancy Group
#1 kleine bedrijven
Managementadviesbureau
32 medewerkers

In de categorie kleine en startende ondernemingen staat Lean Consultancy Group net zoals vorig jaar op de eerste plaats. De organisatie helpt de prestaties van organisaties te verbeteren door gebruik te maken van de Lean-filosofie. Bijzonder aan de organisatie is dat 10 procent van de werktijd op gaat aan verbetering. Van de organisatie, van de medewerkers, en de producten. Continue feedback is daarbij erg belangrijk en wordt gegeven in dagelijkse coachingsessies. Lees meer over de coaching bij LCG in het artikel Talentontwikkeling: 3 best practises.
De tweede plaats wordt net als vorig jaar ingenomen door het Rotterdamse Intermax Managed Hosting. Softwarebedrijf Protime neemt de derde positie in.

Wat kan HR leren van de Best Workplaces 2016?
De top vijf van de Best Workplaces 2016 excelleert in het betrekken van medewerkers bij beslissingen die hun werk en werkomgeving betreffen. Er is ook ruimte voor verbetering, want uit het onderzoek blijkt ook dat medewerkers meer respect en eerlijkheid voelen binnen de organisatie, maar ze voelen zich minder trots over hoe hun organisatie bijdraagt aan de maatschappij.
Mullers,: ‘We zien dat de top 5 van de Best Workplaces hier juist wel sterk in is, niet alleen betrekken deze organisaties medewerkers veel meer, maar ook leveren ze vaak maatschappelijke bijdragen vanuit de core business van hun organisatie.’

Grote bedrijven (>250 medewerkers of onderdeel multinational):

 1. Atlassian
 2. Novo Nordisk
 3. Kindergarden
 4. AbbVie
 5. Coöperatie DELA
 6. Hilton Worldwide
 7. Adecco
 8. Unique
 9. Diageo
 10. Kimberly-Clark

Middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers):

 1. ORMIT
 2. ICM Opleidingen & trainingen
 3. Incentro
 4. TamTam
 5. COMPAREX
 6. TenICT
 7. Synechron Business Consulting
 8. UNC Plus Delta
 9. Festo BV
 10. SIRE Life Sciences

Kleine en jonge bedrijven (20 tot 50 medewerkers):

 1. Lean Consultancy Group
 2. Intermax
 3. Protime
 4. Ryan
 5. Experius
 6. Van Harte & Lingsma
 7. Novamedia
 8. House of Performance
 9. HydroLogic BV
 10. Secretary Plus

Bekijk hier de volledige lijst van Best Workplaces 2016.