Nieuws

Werkloos

De 3 slechtste smoezen die HR ooit hoorde

Smoezen in de categorie ‘de hond heeft m’n huiswerk opgegeten’, HR hoort ze regelmatig. Dit zijn de allerslechtste.

Ziekmeldingen, het goedpraten van foute grappen, redenen waarom een sollicitant bij zijn vorige werkgever is weggegaan: u heeft als HR-professional al een heleboel slechte smoezen voorbij zien komen. En toch blijven ze komen. De Amerikaanse Dale Dwyer and Sheri Caldwell, auteurs van het boek Got a minute? The 9 lessons every HR professional must learn to be succesful, verzamelde talloze van dit soort billenknijpende voorbeelden uit de dagelijkse HR-praktijk. Hier de drie slechtste;

1. Ik verliet mijn vorige werkgever omdat…

Wel eens gehoord over de kandidaat die op een positie voor bouwvakker solliciteerde? De reden van vertrek bij zijn vorige werkgever bleef de recruiter onduidelijk, dus vroeg ze ernaar. Dit was het antwoord dat ze kreeg: ‘Nou, ik was aan het werk op de bouwplaats met een collega, en zijn geneurie begon me op mijn zenuwen te werken. Ik vertelde hem dat als hij z’n bek niet hield, ik ‘m op z’n hoofd zou slaan met een schep en hem ter plekke zou begraven. Toen hebben ze me ontslagen. Maar ik denk gewoon dat hij het verkeerd op heeft gevat.’ Overbodig te zeggen dat de baan naar een ander ging.

2. Ja, maar als ze dat grapje niet begrijpen?

Misschien geen smoes, maar wel een slecht verweer. De CEO van een bedrijf die de plank compleet mis sloeg toen hij zich betrokken probeerde te tonen naar zijn personeel. Als een groot baseball fan betaamt, had hij een baseballknuppel in zijn kantoor liggen. Op een dag besloot hij om joviaal door de gangen te lopen om praatjes te maken met zijn mensen, al zwaaiend met zijn baseballknuppel. Overbodig te zeggen dat de medewerkers doodsangsten uitstonden. De HR-manager probeerde hem te zeggen dat hij op die manier oproer veroorzaakte, maar dat wimpelde de CEO weg door te zeggen dat zijn medewerkers bekrompen waren als ze niet begrepen dat het een grapje was.

Lees ook: De 10 smerige geheimpjes van HR (>PW De Gids)

3. Over vuile was gesproken..

Je moet het maar durven, HR opbelde omdat je niet naar werk kan komen om de volgende reden: ‘Ik kan niet komen want de dame aan het einde van de straat heeft net haar was opgehangen en ik wil niet langsrijden anders wordt door het stof haar was weer vies.’ Omdat de manager al een lange lijst van non-smoezen had gehoord van deze medewerker, stuurde ze hem de laan uit. Lees ook het artikel Zo voert u een exitgesprek.

(Bron: Society for Human Resource Management)