Arbeidsvoorwaarden

‘Demotie loont ook voor werkgever niet’

Demotie is schadelijk voor bedrijven, want het geeft aan dat de organisatie een onbetrouwbare werkgever is. Dat schrijven twee hoogleraren in de Volkskrant.

In het opiniestuk stellen Henriette Maassen van den Brink en Wim Groot, beiden hoogleraar Economie, dat de discussie over demotie niet nieuw is. Ook in de jaren ’90 pleitte toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken Hans Hoogervorst, voor vrijwillige loonverlaging voor oudere werknemers die zo het risico op ontslag wat kleiner konden maken.

Volgens de auteurs van het artikel maakt demotie nu net als toen weinig kans van slagen. Wie werknemers loon afpakt, toont zich in hun ogen een onbetrouwbare werkgever. En dat schrikt jonge talentvolle werknemers af.

Bovendien kunnen werkgevers met demotie wel snijden in de loonkosten, maar uiteindelijk levert het ze weinig op, schrijven Maassen van den Brink en Groot. Demotie demotiveert, waardoor volgens de auteurs de productiviteit van werknemers omlaag gaat.

Maassen van den Brink en Groot reageren met hun betoog in de Volkskrant op het bericht dat IT-bedrijven als Capgemini oudere werknemers loon laten inleveren om hun salaris meer in lijn te brengen met hun marktwaarde. De OR van Capgemini zou hebben ingestemd met dit beleid.