Nieuws

geld ontslag euro

Freelance tarieven dalen flink

Goed nieuws voor u, slecht nieuws voor zelfstandigen: freelance tarieven daalde het afgelopen jaar flink. Het goedkoopst bent u uit bij zzp’ers uit Flevoland.

En? Is u het afgelopen jaar iets opgevallen aan de facturen van uw zzp’ers? Veel zzp’ers zagen zich het afgelopen jaar genoodzaakt hun tarieven te verlagen. Waar ze in 2014 gemiddeld nog 45 euro per uur vroegen voor hun diensten, daalde het gemiddelde tarief dit jaar naar 44 euro per uur. Dat laat onderzoek van zzp-marktplaats Hoofdkraan zien.

Freelance tarieven in marketing dalen hardst

Met name de freelance marketeers worden hard getroffen door de tariefdaling. Zij verdienen in 2015 gemiddeld 48 euro per uur, terwijl dit tarief twee jaar geleden nog op 62 euro per uur stond. Ook zzp’ers in de financieel & administratieve sector verlagen hun prijzen. Zij vragen 13 procent minder dan vorig jaar.
Projectmanagers, coaches en supportmedewerkers rekenen in 2015 een tarief van boven de 65 euro per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers van Nederland. Vertalers, verkopers en secretaresses delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van 35 euro of lager.
Uit de ZZP Monitor bleek onlangs de meest voorkomende redenen voor zzp’ers om hun freelance tarieven (>PW De Gids) te verlagen. Bijvoorbeeld als dit invloed kan hebben op de inhoud van de opdracht (43,6 procent) of het uitzicht op vervolg (38,9 procent). De belangrijkste reden (53,5 procent) om te werken tegen een verlaagd tarief is de lengte van de opdracht.

Lees ook: Controleer die zzp’er eens wat vaker

Flevolandse freelancer is voordeligst

Freelancers uit Noord-Brabant zijn met een gemiddeld uurtarief van 48 euro de duurste van Nederland en volgen freelancers uit Gelderland op, de koplopers van vorig jaar. De goedkoopste freelancers zijn ook dit jaar te vinden in Flevoland waar gemiddeld 33 euro per uur gevraagd wordt.
Opvallend is dat er voor dezelfde klus zeer verschillende tarieven worden gevraagd. Zo vragen freelancers uit Gelderland voor het schrijven van een business plan gemiddeld 62 euro per uur, terwijl Friese freelancers hetzelfde werk willen doen voor 21 euro per uur. Ook voor een logo of huisstijl ben je goedkoper uit bij de Friezen. Zij vragen slechts 28 euro per uur, terwijl je in Utrecht 51 euro betaalt. Voor het bouwen van een app word je het goedkoopst geholpen in Flevoland (35 euro per uur), terwijl de Limburgers daar 62 euro per uur voor vragen.

Goedkoopste in de stad: de Hagenees

Van de grote steden zijn zzp’ers uit Utrecht het duurst met een gemiddeld uurtarief van 47 euro, op de voet gevolgd door Rotterdam en Amsterdam (respectievelijk 46 euro en 44 euro per uur). Den Haag blijft van de grote steden ver achter met een gemiddeld uurtarief van 37 euro, ruim 15 procent onder het landelijk gemiddelde.

TIP: Zonder zorgen werken met zzp’ers? Kom naar de cursusdag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 19 november.