Verdieping

digitaal-leren

Geen tijd voor opleiden? Probeer Het Nieuwe Studeren!

NTI Zakelijk, onderdeel van het NTI, is het snelst groeiende opleidingsinstituut voor bedrijven in Nederland. Met ruim 850 opleidingen is er altijd een opleiding die bij uw medewerker past, zo staat het op de website. Komt de persoonlijke ontwikkeling van uw mensen daarmee echt van de grond?

Volgens directeur Erik Steenwelle is een opleiding bij NTI Zakelijk uniek. En dat komt volgens hem vooral omdat de opleiding verloopt volgens een nieuw concept: Het Nieuwe Studeren. Digitaal is het uitgangspunt bij zo’n manier van opleiden. “Alles dat online kan doen we online, alleen wat klassikaal moet doen we klassikaal.”

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
“We hebben ontdekt dat deze manier van leren naadloos aansluit bij wat mensen doen in hun vrije tijd. Je zit dan veel op het internet, kijkt filmpjes, praat met anderen, je communiceert met elkaar via beelden en korte berichten op social media. Deze manier van leren sluit daar naadloos bij aan. Je hebt geen vaste taken elke dag, maar je kunt steeds een beetje verder komen met je opleiding. Je doet dat op de tijden die jou het beste uitkomen. En op een manier die naadloos aansluit bij wat je al doet in je vrije tijd: met filmpjes die vaak worden ververst, webinars, online oefeningen en andere online tools. Je kunt zelfs digitaal examen doen bij testcentra verspreid door heel Nederland, voor alle onderdelen die geen praktijkelement bevatten. Je kunt dus echt leren op een manier die goed bij jou past.”

Het klinkt wel wat vrijblijvend…
“En toch is het dat zeker niet! In elke opleiding zijn diverse tools ingebouwd, zoals het leerpad, vergelijkbaar met het tijdpad op Facebook, dat helpt je om heel gestructureerd te werken en te blijven leren. Daarbij word je gecoacht door een mentor die afspreekt hoe hij jou ondersteunt tijdens de opleiding; en dan is er ook nog de docent die zorgt voor de inhoudelijke begeleiding en antwoord geeft op je vragen. Je kunt zo heel efficiënt de theorie online leren, waardoor je alleen de vaardigheden die je met anderen moet oefenen klassikaal doet. Zo zijn er veel minder agendaproblemen dan bij een gebruikelijke opleiding.”

Wat heeft HR aan dit Nieuwe Studeren bij het uitwerken van de strategische personeelsplanning?
“Dit leerconcept is heel goed bruikbaar voor employability en mobiliteit, twee onderwerpen die momenteel erg actueel zijn bij strategische personeelsplanning. Juist omdat het bestaat uit losse modules die je in je eigen tempo kunt volgen is het erg bruikbaar als mensen moeten overstappen van het ene werk naar ander werk, en ook als je persoonlijke ontwikkelplannen wilt realiseren. Voor een persoonlijk ontwikkelbudget van rond 1000 euro hebben wij een heel breed aanbod. Zoals een module gewichtsconsulent, schuldhulpverlener of omgaan met Excel. Ook zijn voortgangsrapportages opgenomen waarmee HR kan zien hoe de opleiding vordert. Deze manier van opleiden heeft bovendien voordelen voor HR zelf: de medewerker heeft minder studieverlof nodig, want hij studeert deels in zijn eigen vrije tijd. Bedrijven maken dus minder verletkosten voor deze manier van opleiden.”

Wat heeft de opleidingsbox te maken met Het Nieuwe Studeren?
“De opleidingsbox is een koffer of box met alle studiegidsen, het volledige aanbod zit erin. Het is zowel digitaal als op papier te verkrijgen. Digitaal is het een USB-stick met PDF’s van alle studiegidsen, met links naar de website waar mensen echt gericht kunnen zoeken naar een specifieke opleiding of module en ze kunnen daar ook direct inschrijven.”

Waarom zou HR voor NTI zakelijk moeten kiezen?
“NTI zakelijk richt zich op zakelijke segmenten met open lijn, incompany en maatwerkopleidingen die allemaal verlopen volgens het principe: digitaal als uitgangspunt. De behoefte aan dergelijke opleidingen stijgt enorm. NTI Zakelijk loopt het meest voorop in online leren. Bovendien zijn alle Master- en Bachelor opleidingen van Hogeschool NTI en alle MBO-opleidingen van het NTI MBO-College erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschap (OCW) en/of NVAO geaccrediteerd. U behaalt hierdoor een wettelijk en internationaal erkend diploma. Hogeschool NTI is als beste beoordeeld door de Onderwijsinspectie.”

DIT ARTIKEL IS TOT STAND GEKOMEN IN SAMENWERKING MET NTI