Blog

functiehuis beloning huis hypotheek arbeidsvoorwaarden

Hoeveel functiebeschrijvingen zijn genoeg?

Wat is een ideaal aantal functiebeschrijvingen voor onze organisatie? Die vraagt krijgt beloningsadviseur Rolf Baarda dagelijks. Maar het antwoord is lastig.

Het aanpassen van het functiehuis is een van de highlights van HR van de afgelopen tijd. Daarmee ook de samenhangende functieomschrijvingen en beloningssystematiek. En daar wordt nogal aan gesleuteld. ‘Hoeveel functiebeschrijvingen mag een bedrijf hebben?’ Het is een van de meest gestelde vragen die beloningsadviseur Rolf Baarda krijgt, waar hij geen pasklaar antwoord op heeft. Want die is er namelijk niet, zo schrijft hij in zijn blog op HRbase.

Clusteren slecht voor acceptatie

Net als de ideale man of vrouw laat het aantal functiebeschrijvingen zich maar moeilijk in aantallen en ratio’s vangen. Het is meer een kwestie van gevoel.

Zo heb ik net een project afgerond waarin de verhouding functiebeschrijvingen personeelsleden uitkwam op nagenoeg een op een. Daar was alle reden toe, vonden wij. Eerst maar eens de werkzaamheden zo beschrijven dat alle medewerkers zich in hun beschrijving herkennen, om dan, nadat de salarisniveaus bekend waren gemaakt, te gaan clusteren. Want clusteren is goed voor efficiënt onderhoud, maar niet voor acceptatie.

Lees ook: Werken in rollen in plaats van functies: 3 tips

Gesteggel achteraf

Daarom, vraag je altijd eerst af wat het belangrijkste is als je aan functiewaardering begint: acceptatie of efficiëntie. Kies je voor het laatste, weet dan dat je communicatie heel goed op orde moet zijn, zodat alle onzekerheden in alle fasen van het project weggenomen zijn. Kies je voor het eerste, dan kost het meer tijd en geld, maar voorkom je wellicht veel gesteggel achteraf.

Tip: cultuur is leading

Onthoud dit: het aantal functiebeschrijvingen mag nooit doel op zich zijn. Het gaat uiteindelijk om het proces dat naar rechtvaardige beloningsverhoudingen leidt. Als dat een bureaucratische is, omdat jouw personeel zich daar senang bij voelt, dan moet dat maar. Niet de prioriteiten van HRM zijn namelijk leading, maar de cultuur van jouw bedrijf.

Veel of weinig beschrijvingen moet in die context worden bepaald. Soms is dan een lange weg minder efficiënt, maar wel effectief. En dat is het enige wat telt.

Over de auteur: Rolf Baarda is adviseur beloningsmanagement bij Bureau Baarda en blogt regelmatig over beloningszaken op www.HRbase.nl.