Uitstroom

beoordelen performance winnaar goed super werkgever

‘Kans op baanverlies 1 op 100’

De kans dat mensen in de komende drie maanden hun baan zullen verliezen is fors gedaald. Volgens het Economisch Bureau van ING hoeft momenteel gemiddeld slechts één op de honderd werknemers zich zorgen te maken.

Aantal vacatures loopt op tot 1 miljoen

Het risico van baanverlies is hiermee volgens de bank weer even klein als voor de crisis in 2008. In de hoogtijdagen van de financiële crisis in 2013 zat nog één op de zestig werknemers op de wip.

Uit een analyse van het UWV bleek gisteren al dat het aantal vacatures dit jaar zal oplopen tot bijna 965.000. Dat is bijna op het topniveau van vlak voor de economische crisis, toen het aantal vacatures steeg tot net boven de 1 miljoen. Daarna nam het aantal weer af tot 620.000.

Zekerheid over baan

Volgens ING is niet alleen de kans om vanuit een baan werkloos te raken ‘spectaculair afgenomen’, ook voelen werknemers meer zekerheid over hun baan. ‘De arbeidsmarkt herstelt en veel huishoudens voelen zich zekerder over hun financiële situatie,’ meent ING op basis van eigen onderzoek.

Daaruit blijkt dat ruim negen op de tien werknemers de kans op baanverlies klein achten. Daarbij is nauwelijks een verschil te merken tussen jongere en oudere werknemers.