Nieuws

strategische personeelsplanning

SPP belangrijkste taak van manager

Wat vinden medewerkers en leidinggevenden de belangrijkste taken van de manager in de toekomst? Hintje: strategische personeelsplanning staat op nummer twee.

Wat zijn de belangrijkste taken op de to-do list van de Nederlandse leidinggevende de komende jaren? Die vraag stelden Schouten Research en Managersonline aan 2100 Nederlandse respondenten. Talentmanagement en strategische personeelsplanning blijken de grootste leiderschapsvragen als het gaat om de toekomst van werk.

1. Het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn voor de banen van de 21e eeuw (65 procent)
2. Het aantrekken en behouden van talenten die nodig zijn voor cruciale posities binnen de organisatie (57 procent)
3. Diversiteit creëren op de werkvloer: het verbinden van generaties, mannen en vrouwen en culturen. (34 procent)

SPP op twee

Inzetbaarheid, het ontwikkelen van talent en strategische personeelsplanning staan hoog op de to-do list van managers in Nederland, stellen zowel werknemers als leidinggevenden in het onderzoek. Beide taken zijn hard nodig om de snelheid van de huidige ontwikkelingen binnen organisaties bij te benen en te anticiperen op bedreigingen, stelt Jessica van Wingerden, directeur van Schouten Research. ‘Het uitdagen van mensen om regie te nemen in het werk, hun talenten in te zetten en te blijven ontwikkelen is daarbij een must. Leiders die eigen regie bij medewerkers stimuleren en talent erkennen en bewust inzetten, zijn in staat om onvoorspelbaarheid en snelle veranderingen het hoofd te bieden.’

En die eigen regie vinden werknemers steeds belangrijker worden, zo bleek de afgelopen jaren wel. Ruim drie op de vijf werknemers in Nederland vindt zelfsturing in het werk namelijk belangrijker dan het hebben van een leidinggevende, stelt het onderzoek. Maar in het faciliteren daarvan, hebben leidinggevenden nog slagen te maken. De gemiddelde Nederlandse leidinggevende krijgt gemiddeld een krappe voldoende voor zijn leiderschapsstijl: een 5,6. Leidinggevenden – die 57 procent van de respondenten vertegenwoordigen – geven zichzelf daarentegen een 8,2.

TIP: Hoe kunt u als HR-professional samenwerken met leidinggevenden het SPP-traject? Kom naar de cursusdag Strategische Personeelsplanning op 7 juni of 8 november. 

Zelfsturing motiveert!

Hoewel werknemers duidelijk hun behoefte aan minder management en meer zelfsturing laten zien, achtten ze hun leidinggevenden zeker niet onmisbaar. De meerderheid van de respondenten (54 procent) vindt dat het gemotiveerd blijven van medewerkers een belangrijke taak is van de leiders in de organisatie. Het stimuleren van zelfsturing (>PW De Gids) in het werk, is bij uitstek een manier om medewerkers te motiveren, zo bleek onlangs uit onderzoek van Effectory. Bovendien kunnen leidinggevenden die dit doen, op meer steun rekenen van hun medewerkers.

Om aan die behoeften van werknemers te voldoen, zouden leidinggevenden in organisaties een bevlogen leiderschapsstijl moeten hanteren, stelt Van Wingerden. ‘Een leiderschapsstijl die ruimte geeft voor eigen regie in het werk, is bevlogen leiderschap. Bevlogen leiders motiveren en inspireren hun medewerkers en geven constructieve feedback. Zij bieden hun medewerkers hulpbronnen en uitdaging in het werk, stimuleren hen om eigen regie te nemen en zichzelf te ontwikkelen. Daarbij laten bevlogen leiders zien hoe medewerkers bijdragen aan het hogere doel van de organisatie en tonen zij waardering voor deze bijdrage.’

Maar als we kijken hoe bevlogen leiderschap wordt ervaren door de respondenten, dan zien we dat er nog veel winst valt te behalen, zegt ook Van Wingerden. Maar hoe komen managers een stap dichterbij? Lees meer in het artikel Zo verleidt u medewerkers tot zelfsturing (>PW De Gids).