Nieuws

UItzendkrachten

Minder mensen gedwongen tot bestaan als zzp’er

De belangrijkste redenen om als zzp’er aan de slag te gaan, zijn de mogelijkheid om ‘eigen tijd in te delen’, ‘onafhankelijkheid’ en ‘naar eigen inzicht handelen’. 15 procent geeft echter toe geen keus te hebben gehad en door werkloosheid te zijn gedwongen om zich zelfstandig op de arbeidsmarkt te begeven.

Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group naar de arbeidsmarktontwikkelingen onder 860 zzp’ers.

 Van de personen die in 2013 zzp’er zijn geworden, zegt 15 procent dat dit noodgedwongen was door ontslag en 1 procent noodgedwongen door faillissement. In 2012 was dit beduidend hoger en gaf 22 procent nog aan noodgedwongen door ontslag en 8 procent door faillissement zzp’er te zijn geworden.

De top-15 meest favoriete opdrachtgevers wordt aangevoerd door Google, gevolgd door Center Parcs en BAM. Daarmee wijkt de lijst sterk af van de gangbare ranking voor meest favoriete werkgevers. Binnen de groep zzp’ers zijn nog een aantal interessante verschillen te zien. Zo geven vrouwen de voorkeur aan non-profit organisaties als de politie, GGZ en het AMC, gaan jonge zzp’ers voor Google en ID&T en willen de ervaren zzp’ers werken voor gevestigde opdrachtgevers als het Rijk, Defensie en industriële opdrachtgevers als BAM en ProRail. Deze twee laatstgenoemde opdrachtgevers zijn tevens populair onder mannen.