Nieuws

Hogeropgeleide wil weer baan voor het leven

Een op de tien hogeropgeleiden zou het liefst zijn hele leven bij één bedrijf willen werken. Ook de interesse voor fulltime werk neemt onder druk van de crisis toe.

Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.

In de recente meting beoogt ruim 50 procent een baan van 32-40 uur en dat was rond de 38 procent een paar jaar geleden. Soms vraagt de werkgever uitdrukkelijk om fulltime inzet, vaker is een financiële noodzaak de aanleiding.

De sectoren onderwijs, overheid en zorg worden genoemd als favoriete branche om in te werken. Niet het idealisme is gestegen maar de voortdurende crisis leidt er toe dat hogeropgeleiden meer voorkeur krijgen voor ‘veiliger’ sectoren. Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Wat opmerkelijk is, is dat de voorkeur voor de non-profit zo duidelijk is gestegen bij mensen die niet werkzaam zijn bij een non-profit organisatie. Wat wij duidelijk zien is dat men vooral op zoek is naar sectoren die minder de druk van de crisis voelen. Het leveren van een maatschappelijke bijdrage is al jaren een stabiele factor met 17 procent. Met die crisisbestendigheid is het overigens niet goed gesteld: het aantal vacatures in de overheid daalde vanaf halverwege vorig jaar met gemiddeld zo’n 15 procent. Maar ook de vraag vanuit de zorg en onderwijs staat onder druk.”