Uncategorized

oudere

Pensioenregeling voor jongeren van steeds minder waarde

Een goede reiskostenregeling is voor de Nederlandse beroepsbevolking tegenwoordig van groter belang als arbeidsvoorwaarde dan het pensioen.

Vooral jongeren hechten in afnemende mate waarde aan de pensioenregeling die ze krijgen aangeboden, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Slechts een derde van de werknemers onder de 30 rekent de pensioenregeling tot de 5 belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Bij de dertigers is dat 38 procent, 15 procent minder dan het Nederlands gemiddelde, en minder dan de scores voor arbeidsvoorwaarden als meer vrije tijd en een dertiende maand.

Babyboomers
“De pensioenregeling is vooral belangrijk voor de 50-plusser,” concludeert Geert-Jan Waasdorp, ceo van de Intelligence Group, dan ook. “In de beleving van veel twintigers en dertigers, ondersteund door de media, is het krijgen van een pensioen ook echt nog het voorrecht van deze groep.”

Bovendien constateert hij dat voor veel bedrijven die te maken hebben met een verplichte afdracht in het pensioenfonds het pensioen een afbreukrisico is geworden. De verplichte afdracht kan immers dusdanig hoog zijn, dat de bruto/nettoberekening onaantrekkelijk wordt. Zo kan een verplichte pensioenregeling zelfs een showstopper worden indien dat het netto salaris te veel negatief beïnvloedt.

Keuzevrijheid en individualiteit
Geertj-Jan Waasdorp ziet sowieso dat de weinig flexibele pensioenregelingen het moeilijk hebben in de huidige tijdgeest. “Behalve de scepsis onder twintigers en dertigers over de opbrengst als ze zelf oud zijn, passen collectieve en verplichte pensioenregelingen niet goed in een tijd van keuzevrijheid en individualiteit.”

“Werknemers hebben steeds vaker meerdere werkgevers in korte tijd, werken soms een tijd als zzp’er of in hybride contractvormen. Pensioenvoorzieningen zijn hier helemaal niet op ingericht en veelal zijn de administratieve kosten en lasten groter dan de kans om ooit iets terug te zien van het ingelegde geld.”

Op PW De Gids Vakbase leest u meer over de prijs van het pensioen.