Nieuws

Recruiter vergeet context van kwalificaties

Wanneer recruiters of HRM’ers de geschiktheid van een kandidaat beoordelen, kijken ze vaak te beperkt naar de werkervaring of studieresultaten van de sollicitant.

Dat stelt Don Moore, docent aan de business-school van de Amerikaanse Berkeley Universiteit, in een bericht op de site Newswise. Volgens Moore worden kandidaten te vaak afgerekend dingen waar ze niets aan kunnen doen, of beloond voor prestaties die in werkelijkheid minder indrukwekkend zijn dan ze lijken. Hierdoor kunnen lopen organisaties het risico dat zij de verkeerde mensen aannemen.

Als voorbeeld noemt Moore twee kandidaten voor een senior managementfunctie voor een vliegveld. Beiden hebben ze vergelijkbare ervaring bij grote vliegvelden elders. Een van de eisen is dat vliegtuigen op tijd vertrekken. De kandidaat die in zijn huidige baan op meer stiptheid kan bogen, krijgt de baan. Maar de achterliggende informatie, namelijk dat de op het eerste gezicht lakse luchthaven regelmatig slechte weersomstandigheden kent en dat daar bovendien de helft van de startbanen buiten gebruik is, plaatst het “falen” van de afgewezen kandidaat in een heel ander licht.

Ook studieresultaten verdienen een tweede blik, zegt Moore. Wanneer een opleidingsinstituut strenger beoordeelt dan een ander, kan het ten onrechte lijken alsof de kandidaat minder goed heeft gepresteerd.

“We willen graag geloven dat mensen die beslissingen nemen die ons leven beïnvloeden begrijpen wie we zijn, waar we toe in staat zijn en welke tekortkomingen niet onze schuld zijn. Maar ons onderzoek toont aan dat degenen die ons evalueren grote moeite hebben om de context in ogenschouw te nemen.”