Uncategorized

Personeelsplanning en ontslag

Tips & tricks: zo word je werkdruk de baas

Een overvolle mailbox met zeker twintig e-mails die nú beantwoord moeten worden, voortdurend telefoontjes, vijf keer per dag mensen aan je bureau met een dringend verzoek, en een enorme takenlijst. Je doet je best om het te managen, maar aan het eind van de dag heb je regelmatig het gevoel dat je niets gedaan hebt. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je last hebt van een te grote werkdruk.

Hoe ga je daar op een gezonde manier mee om en hoe schep je orde in de chaos? Tips en trucs van ervaringsdeskundigen.

Net een elastiekje
Met een beetje stress op je werk is niets mis. Het helpt je bij je werkzaamheden en zorgt voor een goede focus. Pas als je voortdurend last hebt van werkstress, gaat het mis. “Ik vergelijk het begrip weleens met een elastiekje”, zegt Geert Teunissen, eigenaar van trainingsbureau Natuurlijk Creatief Denken. “Een goed elastiekje moet je een beetje kunnen uitrekken. Dan krijg je weerstand en is het de bedoeling dat je weer loslaat. Maar als je te lang achter elkaar druk zet, rekt het elastiekje uit. En dat moet natuurlijk niet gebeuren.”

Peter Vos, trainer bij Sherpas Proyects waarschuwt voor de valkuil van al het werk naar je toe trekken. “Dan krijg je al snel veel te veel werk op je bordje. Als je dat niet tijdig benoemt, kan het helemaal misgaan. De kunst is om tijdig door te hebben dat je te veel werk hebt en dat ook te benoemen. Je moet er niet alleen over klagen tegen je collega’s, maar het ook bespreekbaar maken bij de baas en een oplossing zoeken. Als je iets wilt veranderen aan je werksituatie, ben je daar zelf verantwoordelijk voor.”

Eigen baas
Op een goede manier omgaan met werkdruk begint dus bij jezelf. “Als je verzuipt, moet je niet nog harder gaan zwemmen, maar even op het droge gaan zitten en alles op een rijtje zetten. Bedenk wat je prioriteiten zijn, met de nadruk op jé. Sommige mensen laten zich leiden door de prioriteiten van mensen om hen heen, maar als je stuurt op je eigen prioriteiten, loop je minder kans om het slachtoffer te worden van een te grote werkdruk.”

Belangrijk daarbij is het veranderen van je mindset, aldus Geert Teunissen. “Kijk van een afstand naar wat je doet en bedenk dat je altijd een keuze hebt. Als je lekker aan het werk bent en de telefoon gaat, kun je er ook voor kiezen om de telefoon niet op te nemen en later terug te bellen. Je bent zelf de baas van je eigen tijd.”

Overvolle mailbox
Het helpt om je manier van werken kritisch tegen het licht te houden en waar nodig dingen te veranderen. Peter Vos gebruikt in zijn trainingen vaak het voorbeeld van de overvolle mailbox. “Ik hoor regelmatig van mensen dat ze een te volle mailbox hebben en dat de achterstand van onbeantwoorde mails steeds groter wordt. Dat probleem is relatief simpel op te lossen. Stel ten eerste een paar vaste momenten per dag in waarop je de mailbox doet. Als je de hele dag je mailbox open hebt staan, word je een slaaf van je e-mail en is dat alleen maar nadelig voor de rest van je werk.”

Het is volgens Vos zaak om vervolgens aan te leren om tijdens die momenten mail te openen en er meteen iets mee te doen. “Als je meteen gemakkelijk antwoord kunt geven, doe je dat. Als de mail wat meer werk vereist, zet je hem in een apart mapje of label je hem onder actie. En informatieve mails kun je meteen archiveren. Op die manier neem je zelf de controle over je werk, stel je prioriteiten en houd je overzicht. En laat dat nou de perfecte manier zijn om werkdruk de baas te zijn!”

Ook op een goede manier leren omgaan met werkdruk?
Schrijf je dan in voor de speciale trainingsdag Werkdruk de baas. Tijdens deze dag geven vier trainers, onder wie Geert Teunissen en Peter Vos, presentaties over het omgaan met werkdruk en werkstress. Voor meer informatie of om u in te schrijven, kijkt u hier.

Door Aline de Bruin

Op PW de Gids Vakbase leest u op grond van welke bepalingen een werkgever verplicht is een beleid te voeren dat gericht is op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden.