Nieuws

Groei arbeidsplaatsen

UWV: verdere verbetering arbeidsmarkt

Dankzij een aantrekkende economie zal de arbeidsmarkt dit jaar verder verbeteren. Voor het eerst in jaren zal het aantal banen weer toenemen.

Na een aanzienlijke periode van krimp, zou het voor 2015 gaan om een toename van het aantal banen met 31.000. Het grootste deel van deze groei zal plaatsvinden in de uitzendsector, maar zeker ook in de zakelijke dienstverlening trekt de markt aan.

Dat blijkt uit de arbeidsmarktprognose van uitkeringsinstantie UWV.

Op Overpersoneelsplanning.nl leest u ook hoe de Nederlandse arbeidsmarkt in internationaal perspectief scoort

Zorg blijft achter
Het aantal banen in de bouw zal voor het eerst sinds 2008 groeien. Het UWV verwacht een groei van tweeduizend arbeidsplaatsen. Wel blijft de zorg- en welzijnssector ook dit jaar achter.

In 2014 nam daar de werkgelegenheid al met 36.000 banen af, daar komen nog eens 14.000 banen bovenop. “Door extra middelen die het kabinet ter beschikking heeft gesteld zal het banenverlies minder groot zijn dan eerder voorzien,” aldus de uitkeringsinstantie.

Meer werkgelegenheid
Het aantal vacatures neemt verder toe. Volgens de prognose van het UWV groeit het aantal met 88.000 tot bijna 800.000. Ook de vacaturemarkt trekt aan, en wel door uitbreiding van de werkgelegenheid en vervanging van personeel door pensionering. Daar komt bij dat mensen door de betere economische vooruitzichten vaker van baan wisselen.

Door onder meer het aantrekken van de bouwactiviteiten noemt het UWV de verwachte vacaturegroei in de bouw sterk en ook de sectoren industrie en zakelijke diensten zullen groei laten zien. Ook hier loopt bij de sector zorg en welzijn uit de pas. Naar verwachting krimpt het aantal vacatures er met 6 procent, met name in de ouderenzorg.