Nieuws

Blijf in beweging

Wat bepaalt de proactiviteit van uw personeel?

Wat bepaalt of uw medewerkers proactiviteit zijn in hun werk: natuurlijke aanleg of hun omgeving?

Wat denkt u: zijn het genetische factoren of omgevingsfactoren die bepalen hoe proactief uw medewerkers zijn? Een wetenschapper van het Kansas State University psychologisch centrum gebruikt genetische gegevens van tweelingen om proactiviteit op de werkvloer te begrijpen.

‘Het is meer nature én nurture dan nature óf nurture’ zegt onderzoeker Wendong Li over de vraag welke van de twee dominant is in het bepalen van iemands proactiviteit. ‘Het is de onderlinge relatie tussen de natuurlijke aanleg van mensen en hun werkervaringen die maakt of iemand wel of niet proactief is. Naast aangeboren genetische factoren worden mensen ook beïnvloed door hun collega’s, leidinggevenden, het type organisatie waar ze werken en diens bedrijfscultuur.’
Li’s onderzoek naar proactiviteit verscheen onlangs in de Journal of Applied Psychology en Wendong Li zelf werd door Human Resources MBA – Amerikaanse vergelijkingssite voor masters en MBA’s in HRM – uitgeroepen tot een van de dertig meest invloedrijke wetenschappers in organisatiepsychologie.

Tweeling-dna

Li’s laatste onderzoek laat ook zien dat omgevingsfactoren een grote invloed hebben op het bepalen van hoeveel salaris productieve medewerkers ontvangen, terwijl genetische factoren meer bepalend zijn of een proactieve medewerker ook tevreden is met zijn baan.
De onderzoeker gebruikt een onconventionele manier van onderzoek waarmee bij moleculaire genetica, zoals het gebruik van DNA, toepast op organisatiepsychologie. In dit onderzoek maakte hij gebruik van een- en twee-eiige tweelingen om meer te weten te komen over de invloed van genetische en omgevingsfactoren op iemands proactiviteit.

Lees ook: Hoe krijgt u een proactief personeelsbestand?

Proactiviteit aanwakkeren

Maar wat betekent dit voor werkgevers? Het onderzoek kan organisaties helpen te begrijpen hoe ze proactiviteit bij hun personeelsleden het beste kunnen aanwakkeren. Proactieve medewerkers zijn volgens Li extreem waardevol omdat ze organisaties kunnen helpen om met onzekere tijden om te gaan en onafhankelijkheid kunnen creëren in een snel veranderende werkomgeving. Proactievelingen wachten namelijk niet af tot veranderingen hen bereiken, maar maken liever langetermijnplannen om vroeg op toekomstige veranderingen in te kunnen spelen. Bovendien streven ze naar het behalen van doelen en zijn zij degenen die veranderingen laten plaatsvinden en overkomen obstakels totdat ze deze doelen hebben bereikt. ‘Bovendien hebben proactieve medewerkers meer kans om leiders te worden, waarmee ze meer mogelijkheden hebben om hun werkomgeving te veranderen en te verbeteren’, zegt Li.
‘Als organisaties willen overleven, dan zullen ze proactieve medewerkers om zich heen moeten verzamelen. Zij kunnen boven de alledaagse taken uitkijken, veranderingen op de werkvloer bewerkstelligen en hebben het uithoudingsvermogen om langetermijnplannen uit te kunnen voeren’, zegt Li.
Uit eerder Brits-Amerikaans onderzoek blijkt overigens dat baantevredenheid ook een zeer belangrijke factor is bijproactiviteit: is die laag, dan is het met de proactieve houding ook snel gedaan.

TIP: Lees tips voor werkgevers in het volledige artikel op Pwdegids.nl