Teamsamenstelling

Werknemers combineren meerdere banen

Werkgevers moeite met vullen vacatures starters

52 procent van de werkgevers lukte het in 2016 niet al hun vacatures voor pas afgestudeerden in te vullen. Dit blijkt uit onderzoek van de Association of Graduate Recruiters (AGR).

Voor het onderzoek ondervroeg de AGR 79 werkgevers, die in totaal 13.156 banen voor pas afgestudeerden hadden openstaan. Zo schrijft het Engelse HR Magazine.

5,4 procent van de vacatures werd helemaal niet ingevuld en 7,1 procent van de aanbiedingen die kandidaten werden gedaan, werd afgeslagen. Vooral in de accountancy- en bankensector werden met respectievelijk 10 en 9 procent veel aanbiedingen afgewezen.

Competitieve markt

Ceo van AGR Stephen Isherwood: ‘Jaar in, jaar uit zien we dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures voor pas afgestudeerden te vullen. Terwijl de markt voor talent competitief blijft, maakt de trend waarin pas afgestudeerden alsnog van de gesloten arbeidsovereenkomst afzien de situatie alleen maar lastiger.’

Tip! Lees op PW de Gids welke skills HR nog mist bij starters.

Relatie verbeteren

Isherwood voegt toe dat werkgevers de touwtjes weer in handen kunnen krijgen door op regelmatige basis contact te hebben met kandidaten. Iets wat ze volgens het onderzoek ook doen: 97 procent van de werkgevers geeft aan tussen het moment van het aanbieden van de baan en de datum waarop de pas afgestudeerde aan de slag gaat, contact met hem te onderhouden.

78 procent van de werkgevers organiseert bovendien events voor hun nieuwe werknemers.

Toename vraag hoogopgeleide starters

Hoewel dit de Engelse situatie betreft, zijn er signalen dat in ons land de vraag naar hoogopgeleide starters ook sterk stijgt. Zo is in een jaar tijd de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt met 19 procent toegenomen tot 29.000 vacatures in het tweede kwartaal van 2016.

Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group op basis van Jobfeed en het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 1.266 laatstejaars hbo- en wo-studenten.

Stijging startersloon

Volgens werkgeversvereniging AWVN, dat onderzoek deed bij 62 werkgevers waaronder veel grote ondernemingen, resulteert deze groeiende vraag naar hogeropgeleiden bovendien in een stijging van het startersloon.