Nieuws

loopbaan demotie opleiden training

‘Zet demotie in bij loopbaanontwikkeling’

Demotie is geen eindstation. Wel een instrument voor loopbaanontwikkeling. Zo zet HR het strategisch in.

Als het om demotie gaat, snijdt HR het onderwerp veel te laat aan. En dat zorgt bij veel medewerkers voor weerstand. Liever zet HR demotie in als loopbaaninstrument, als middel voor ontwikkeling, zegt Richard Jongsma, auteur van ‘Demotie: het laatste taboe doorbroken’. Jongsma legt uit hoe dat kan.

Waar gaat het nu mis met HR en demotie?

‘Demotie wordt vaak toegepast als er al een probleem is: een werknemer loopt op zijn tenen en functioneert niet meer. De inzet van demotie is dan reactief en negatief, een oplossing voor een probleem. Maar je zou als moderne werkgever beter veel eerder over demotie kunnen beginnen. Dus aan de voorkant, zeg maar. Vraag bijvoorbeeld bij het sollicitatiegesprek of het introductiegesprek al wat iemand voor ogen heeft als volgende stap in zijn loopbaan.

Leg duidelijk uit dat het in de organisatie heel normaal is als iemand op eigen verzoek een stapje terug doet of dat de werkgever met demotie komt als iemand zichzelf niet blijft ontwikkelen. Als je demotie in het begin al bespreekt en duidelijk uitlegt, creëer je geen weerstand voor het onderwerp.’

Dus demotie moet eerder ter tafel komen?

‘Het punt is dat de discussie nu gevoerd wordt door de politiek en sociale partners. En die roepen van alles en zo ontstaat het beeld dat demotie alleen maar een instrument is om bij oudere werknemers toe te passen. Het debat wordt door de verkeerde personen gevoerd: HR is nu echt aan zet.

In mijn ogen moet HR demotie veel meer handen en voeten geven, zorgen voor succesverhalen. Maak eens en voor altijd duidelijk dat demotie een loopbaaninstrument is, een middel om je te ontwikkelen. Ik vind dat HR-managers zich nog te weinig in deze mogelijkheden verdiepen.’

Lees ook: Demotie, zo doet HR het goed (>PW De Gids)

Demotie is dus eigenlijk een loopbaaninstrument…

‘Precies. Demotie moet structureel meegenomen worden in het loopbaanbeleid en kan ook dus tijdelijk zijn. Zo kun je voorkomen dat er problemen ontstaan, zoals disfunctioneren. Een werknemer kan de periode waarin hij een pas op de plaats maakt of een stapje terugdoet, gebruiken om zich verder te ontwikkelen en om opleidingen te doen.

Met demotie bied je dus toekomstperspectief en houd je werknemers gemotiveerd. HR moet daarom veel meer lef tonen op dit gebied. En wat ook belangrijk is: HR moet zorgen voor een goede arbeidsverhouding, zodat demotie bespreekbaar kan worden.’

TIP: Meer weten? Richard Jongsma verzorgt op het Congres Anders Werken op 15 november (Breukelen) de sessie ‘Anders omgaan met loopbaanbeleid’. Bekijk hier het programma.