Uitstroom

Exit ontslag vertrek

Zorg moet nog veel personeel kwijt

De marktwerking in de zorg, waar het kabinet op aanstuurt, heeft grote gevolgen voor de ‘care’ sector, waar zorg voor chronisch zieken en gehandicapten onder vallen.

Zorginstellingen leveren de komende jaren 10 tot 20 procent van hun omzet in. Dat verwacht accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg dat jaarlijks onderzoek doet naar marktwerking in de zorg. Als het gaat om ontslagen in de zorg, is ,,de bodem nog niet in zicht”, zeggen BDO-onderzoekers Chris van den Haak en Frank van der Lee donderdag.

De BDO-onderzoekers zien het somber in voor de werkgelegenheid in die sector. ,,De baanzekerheid, die een paar jaar geleden wel goed leek te zitten, is nu vergelijkbaar met dat van een gewone onderneming. De crisis werkt nu ook door in de zorg.”

Volgens Van den Haak en Van der Lee is het overigens nergens in de zorg ‘veilig’ als het gaat om werkgelegenheid. Ook ziekenhuizen hebben te maken met marktwerking. Die worden afgerekend op de hoeveelheid zorg die ze leveren, en daar is momenteel sprake van krimp, aldus de onderzoekers.