Verdieping

exitgesprek

Talent management: maakt u deze 3 fouten ook?

Talent management is een van de belangrijkste HR-thema’s van 2015. Maar staart HR zich niet een beetje blind op talent?

Het concept van talent management is vrij eenvoudig. Maar waarom is talent management in de praktijk zo moeilijk in de vingers te krijgen? Uit onderzoek van HR-cloudaanbieder Raet blijkt dat werkgevers hun talent management slechts een mager zesje geven. Volgens Rob Briner hangt succes van de organisatie lang niet altijd af van het aantal talenten in de organisatie, zo schrijft hij in het Britse HR Magazine. Briner is hoogleraar organisatiepsychologie aan de Managementopleiding van de Universiteit van Bath en is grondlegger en vicevoorzitter van het Centrum voor Evidence Based Management. Briner werd vorig jaar uitgeroepen tot de derde meest invloedrijke HR-denker van Groot-Brittannië.
Waar gaat het mis in het denken rondom talent management? Briner onderscheidt drie foute aannames.

1. ‘Talent kun je herkennen’
Om te beginnen, het idee dat talent (of potentieel) makkelijk herkend kan worden in relatief complexe functies is onzin. Een senior executive mag een prachtige staat van dienst hebben, maar hoeveel van hun ogenschijnlijke successen kunnen worden toegewezen aan hun capaciteiten? Een junior manager mag uitblinken in elk project wat hem wordt toegegooid, maar hoe goed is het bewijs dat deze prestaties ook toekomstige prestaties voorspellen? Zo gemakkelijk is het niet om talent aan te wijzen of te beoordelen.

Lees ook: Talent management in 2015: het moet strategischer
Lees ook:
3 tips bij talent management: zo betrekt u het personeel

2. ‘De beste organisaties hebben de beste mensen’
Ook het idee dat de beste organisaties de beste mensen hebben, blijft niet lang overeind staan. Succes hangt af van vele factoren, niet het minst het hebben van goede systemen, bedrijfsprocessen en coördinatie van die processen. Talentvolle medewerkers in huis hebben mag daar een beetje aan bijdragen, maar voorgaande zaken spelen een veel belangrijkere rol. Met andere woorden: we overwaarderen onze ‘sterspelers’.

3. ‘Met talent management trekken we de meest talentvolle mensen aan’
Waarom per se talent? Vraagt Briner zich af. Waarom is een ‘goed genoeg’ persoon niet ‘goed genoeg’? In bijna alle prestatiedomeinen geeft het hebben van meer capaciteiten slechts het verschil tot zekere hoogte. Dus waarom zoveel tijd en energie stoppen in het aantrekken en ontwikkelen van alleen talenten?
‘Het is niet dat ik niet geloof dat iedereen op zijn eigen manier even getalenteerd is’, zegt Briner. ‘het gaat erom dat het onderverdelen van een minderheid van medewerkers elitair en verdeeld aanvoelt: het scheiden van het zogenaamde superslimme kaf van het nutteloze koren. Dat creëert een soort talent apartheid.’