Productiviteit

energie topvrouw sterk bestuur vrouw

4 tips: trainen op bevlogenheid wérkt

Het is bewezen: medewerkers trainen op bevlogenheid heeft effect. Hoe kan HR morgen al – kosteloos – aan de slag? Vier tips.

Medewerkers worden niet alleen bevlogen geboren. Gerichte trainingen kunnen een positief effect hebben op bevlogenheid en passie in het werk stimuleren. Het bleef tot voor kort vooral bij theoretisch onderzoek, maar Jessica van Wingerden liet met haar promotieonderzoek zien dat trainen op bevlogenheid écht werkt in de praktijk.

Van Wingerden, directeur Research bij Schouten & Nelissen, promoveerde onlangs op dit thema aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze onderzocht welk soort training bevlogenheid stimuleert in welke situatie.

‘We zien dat medewerkers die een training krijgen om te werken aan hun hulpbronnen, daarna optimistischer en meer bevlogen zijn. Dat ze hun passie in het werk weer terugvinden’, legt Van Wingerden uit. ‘Vanuit job-craftingtraining merkten we bovendien dat mensen echt actiever werden in het inrichten van hun eigen werk. Als mensen zelf ervaren hoe ze eigen regie in werk kunnen nemen, blijven ze dat nog lang daarna doen. Het zet ze in de ontwikkelstand.’

Mooie resultaten. Wat kunt u morgen doen om de bevlogenheid van medewerkers aan te spreken – zonder dat het al te veel kost? Van Wingerden geeft een aantal tips:

  1. Breng ‘energie-lekken’ in kaart

Begin met in kaart te brengen van de situatie. Waarmee willen of moeten we echt aan de slag in de organisatie? Wat geeft medewerkers energie en waar zit het ‘energie-lek’? Hebben medewerkers genoeg hulbronnen, kunnen ze sparren met collega’s en hebben ze voldoende ontwikkelmogelijkheden tot hun beschikking? ‘Als er een disbalans is, zie je vaak dat mensen langer en vaker ziek zijn’, zegt Van Wingerden.

Bekijk dat per afdeling, voor de ene afdeling zit dat in hele andere zaken dan de andere. Het inzicht waar de energie weglekt biedt de mogelijk om hier werk van te maken. Loopt iedereen leeg op die lange vergaderingen? Kies dan snel voor een andere activerende en energie gevende werkvorm.

Lees ook: 6 foute aannames over productiviteit

  1. Maak de organisatie duidelijk waarom bevlogenheid een ‘must’ is

HR weet als geen ander welk effect bevlogen medewerkers kunnen hebben op de organisatie. Aan uw afdeling dus de taak om die vertaalslag te maken voor de business wat werken aan bevlogenheid op kan leveren. Dat betekent niet alleen een lager verzuim, maar ook meer loyaliteit. En, zegt Van Wingerden, een betere klantbeleving door gelukkigere medewerkers.

Zo zal een ober die met passie en energie zijn vak beoefent, de klant met plezier een toelichting geven op het gerecht en de daarbij best passende wijn. Het vanuit passie voor het vak aandacht aan de klant geven maakt het verschil tussen ‘ gegeten hebben’ of een ‘gezellige avond uit zijn geweest’.

  1. Voer de balansvraag door in HR-tools

De HR-heeft tal van middelen in handen om een positieve verandering op gang te brengen. Rol van HR is daarom ook om de energiebalans en bevlogenheid van medewerkers op de agenda te zetten.

Een simpele interventie volgens Van Wingerden is leidinggevenden stimuleren dit regelmatig te bespreken met hun medewerkers. ‘Hoe zit het met jouw balans tussen wat energie vraagt en wat energie geeft? Is er eigenlijk wel een balans?’ Maar ook om dat soort elementen een plek te geven in functionerings- en ontwikkelgesprekken, in de selectie van leiders en de ontwikkelprogramma’s voor medewerkers.

De aandacht voor de juiste balans maakt dat je een ander soort gesprek voert met elkaar. Een gesprek dat energie geeft. Het laat medewerkers en leiders samen reflecteren op wat waardevol is, waarom je ’s morgens opstaat om te gaan werken en wat je wilt behouden of wilt uitbouwen.

  1. Klaar voor een training? Kies het juiste moment

Wanneer u in beeld heeft waar de kansen liggen, weet u waar u een training kan aanbieden. Maar kies wel het juiste moment om ermee te beginnen, adviseert Van Wingerden.

‘Ik heb gezien dat er een job-craftingtraining was ingepland, maar dat later de financiering werd opgeschort. Of dat een bepaalde afdeling halverwege de training werd opgeheven. Toets goed wat past in welke fase van de organisatie, anders heeft zo’n training weinig zin.’

Lees ook: 4 tips voor job crafting