Recruitment, Werving & Selectie

shutterstock_daling werkgelegenheid

Aantal vacatures flink omhoog in 2015

Werkgevers hadden het afgelopen jaar steeds meer vacatures open staan. En die groei zet nog wel even door.

Hopelijk heeft uw organisatie het ook gemerkt: BV Nederland had het afgelopen jaar een groeiend aantal vacatures open staan. Het aantal personeelsadvertenties steeg het afgelopen jaar gestaag met 11 procent ten opzichte van 2014. Dat laten nieuwe cijfers van vacaturesite Monsterboard zien.
Eerdere cijfers van het CBS over het aantal vacatures in het mkb lieten onlangs een vergelijkbaar beeld zien: daar steeg het aantal openstaande vacatures (>PW De Gids) het afgelopen jaar 12 procent.
In Zeeland (+34 procent) en Limburg (+20 procent) is het aantal vacatures het meest gestegen. Bedrijven plaatsten, net als in 2014, de meeste vacatures in de sectoren IT, retail/sales, financieel en techniek.
‘Gezien het stijgende aantal vacatures op Monsterboard.nl, kunnen ook wij concluderen dat de arbeidsmarkt volop in beweging is. Bedrijven zijn weer aan het groeien en wij verwachten dat ook volgend jaar de vraag naar personeel blijft toenemen in veel sectore’, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl.

Meeste nieuwe vacatures in Noord-Holland
In vrijwel iedere provincie van Nederland is het aantal vacatures gestegen. Alleen in Gelderland is het aanbod gelijk gebleven. Een kwart van de vacatures kwam het afgelopen jaar uit Noord-Holland, de provincie met de meeste vacatures. Dit komt mede dankzij een vacaturestijging van 12 procent. Ook kwamen de meeste nieuwe vacatures dit jaar uit Noord-Holland. 20 procent van de vacatures kwam uit Zuid-Holland en 16 procent is voor een functie in Noord-Brabant. In Zeeland is de werkgelegenheid procentueel het meest toegenomen. Het vacatureaanbod steeg hier met maar liefst 34 procent. Ook in Limburg nam het aantal vacatures flink toe (+20 procent).

Secretaresse-functie het meest gewild
De vraag naar functies op administratief en secretarieel gebied blijkt uit een analyse van de job searches op Monsterboard. Net als vorig jaar zijn de meest gebruikte zoekwoorden ‘secretaresse’ en ‘administratief (medewerker)’. Daarnaast zoeken veel mensen vacatures als ‘manager’ of in de sectoren ‘logistiek’, ‘ICT’, ‘marketing’ en ‘sales’. De zoekterm ‘logistiek’ is zelfs maar liefst 5 plaatsen gestegen in de top 10 meest gezochte zoekwoorden, de term steeg van plek 11 naar 6.