Uitstroom

Robotisering

Bestaat uw baan nog over twintig jaar?

Dit blijkt uit onderzoek van Jobpersonality. Eerder deze week bleek hetzelfde uit een inventarisatie van AG Connect.

Jobpersonality zette op een rij welke beroepen de meeste en welke de minste kans hebben om te blijven bestaan. Kansrijke beroepen zijn bijvoorbeeld die van tandarts, softwareontwikkelaar, accountmanager en verpleger. Deze zullen relatief weinig last hebben van de robotisering.

Geen rooskleurige toekomst

Van dertig beroepen uit de meest gevraagde functies van dit moment bepaalde Jobpersonality hoe groot de kans op is dat ze onder invloed van robotisering zullen verdwijnen. Voor logistiek planners (99 procent), financieel administratief medewerkers (98 procent), callcentermedewerkers (97 procent), hoveniers (95 procent), lassers (94 procent), heftruckchauffeurs (93 procent) blijkt de toekomst er met het oog op de robotisering niet florisant uit te zien.

In gesprek met de zakelijke nieuwssite Quartz stelt ook Microsoft-oprichter Bill Gates dat in sommige werkvelden mensen de komende twintig jaar in één klap door robots zullen worden vervangen. En ook in zijn optiek zal dit voornamelijk gelden voor beroepen in fabrieken en, door de opkomst van zelfrijdende auto’s, voor chauffeurs.

Zorg en IT staan er goed voor

Commercieel medewerkers (54 procent) en klantenservicemedewerkers (55 procent) zullen het evenmin gemakkelijk krijgen. Bij de beroepen waarin het robotiseringspercentage 50 procent of meer bedraagt, zal namelijk een aanzienlijk deel van de werkzaamheden (en soms bijna alle) binnen nu en twintig jaar worden overgenomen door robots.

Daartegenover staat dat zorgende beroepen als tandartsen (0 procent) en mbo-verpleegkundigen (1 procent), IT-gerelateerde functies als PHP- en .Net-developers (4 procent) en business controllers (13 procent) en docenten in de bètavakken als wiskunde en natuurkunde (3 procent) er vrij zeker van kunnen zijn dat hun vakgebied de eerste twintig jaar niet zal worden overgenomen door robots. En ook beroepsgroepen als accountmanager (2 procent) en online marketeer (10 procent) zitten aan de goede kant van de streep.

‘Problemen voor de overheid’

Gates ziet in zijn gesprek met Quartz nog andere gevaren van robotisering van de arbeidsmarkt: als robots meer banen van mensen overnemen, zijn er minder mensen die inkomstenbelasting betalen en komen overheden in de problemen. Daarom stelt hij dat bedrijven die banen vervangen door robots daar belasting voor zouden moeten betalen.

Op die manier zou de verspreiding van automatisering vertraagd worden en kunnen andere manieren van werkverschaffing worden betaald. Eerder deze week wees het Europees Parlement een dergelijke belasting op robots nog af.