Recruitment, Werving & Selectie

Participatiewet leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt

Big data voorspelt wie recruiter kiest

Een stapel cv’s doorspitten op zoek naar de juiste kandidaat? Nieuwe software voorspelt vooraf al wie u op gesprek vraagt.

Die vier centimeter dikke stapel cv’s die u al een tijdje vanaf de hoek van uw bureau aanstaart: een tijdrovende klus? Het kan snel: een nieuw softwaremodel voorspelt op basis van big data welke cv’s u uit de stapel gaat plukken en wilt uitnodigen voor een gesprek. Dat laat onderzoeker Colin Lee van de Rotterdam School of Management zien in zijn promotieonderzoek, waar hij deze maand op promoveert.

441.000 cv’s

Lee schreef een algoritme dat op basis van big data dat voorspelt welke kandidaten recruiters uitnodigen voor een interview. Lee analyseerde ruim 441.000 cv’s die daadwerkelijk door recruiters waren beoordeeld. Lee voorspelde met 80 procent zekerheid welke kandidaten de recruiters voornemens waren om op gesprek te laten komen.

TIP: Weten wat big data kunnen betekenen voor uw organisatie? Kom naar het Congres HR Analytics op 31 mei. 

Doordat Lee cv’s gebruikte die daadwerkelijk waren beoordeeld, kon hij bepalen welke zaken de recruiters in de praktijk belangrijk bleken te vinden, en welke zaken zij slechts aangaven belangrijk te vinden maar niet op acteerden. Hiervoor gebruikte hij software die cv’s scant op zaken als ervaring, leeftijd, afstand tussen woon- en werklocatie en opleiding. Ook factoren als ‘solliciteerde de kandidaat op tijd?’ en ‘werkte de kandidaat al eerder voor het bedrijf?’ werden meegenomen. In het model maakte hij bovendien nauw onderscheid tussen verschillende functies en sectoren in de arbeidsmarkt.

Lees ook: Wie werft beter: mens of algoritme?

Recruiter laat ‘vaardigheden’ en ‘opleiding’ liggen

Recruiters bleken in het onderzoek – zoals verwacht – veel waarde te hechten aan de hoeveelheid werkervaring van de kandidaat. Opvallend was dat op zaken als vaardigheden en opleiding veel minder werd gelet om te bepalen of de kandidaat geschikt was voor de functie, terwijl recruiters wel aangaven dit belangrijk te vinden.

Hoe gaat dit onderzoek HR in de praktijk helpen de juiste kandidaten te vinden? Volgens Lee is zijn model behulpzaam om een groot aantal cv’s door te spitten. Voor recruiters kan het hen helpen het onderscheid te maken tussen kandidaten die uitgenodigd moeten worden voor een interview en de naar de kandidaten die nog een scherpere blik behoeven. In een video laat Rotterdam School of Management zien hoe het voorspellende model werkt: