Nieuws

daling faillissement afname

Boycot raakt duizenden banen

De boycot van goederen naar Rusland raakt duizenden banen. Vorig jaar waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer 5000 banen verbonden aan de directe export van de goederen naar Rusland die nu worden geboycot.

Wanneer ook de indirecte handel met Rusland (via andere landen), wordt meegerekend, komen de cijfers hoger uit. Maar daarover zijn geen harde gegevens bekend. Alleen voor de export via de Baltische staten kan het CBS een inschatting maken. Estland, Letland en Litouwen produceren amper tomaten, paprika’s of druiven maar exporteren ze wel. De handel in boycotproducten via deze weg leverde Nederland vorig jaar nog eens 300 miljoen euro en 5000 banen op.

Baanverlies door faillissement
Het zijn niet alleen tuinders en boeren die door de boycot worden geraakt. Ook transporteurs, groothandels en bijvoorbeeld accountancybureaus zullen nu hun inkomsten zien teruglopen.

Het CBS stelt verder dat de boycot meer effecten kan hebben dan het verlies van de afzetmarkt. De betrokken bedrijven kunnen bijvoorbeeld last krijgen van dalende prijzen doordat er veel extra aanbod is vanuit andere landen die ook geboycot worden. Ook kan een bedrijf failliet gaan als het een fors deel van de omzet verliest. Daardoor kunnen er meer banen verloren gaan.

In de gehele Europese Unie raakt de boycot ongeveer 130.000 banen, schat het economisch bureau van ING.

Op PW de Gids Vakbase leest u ook alles over de gevolgen van een faillissement.