Nieuws

Er is niets mis met de Nederlandse werknemer

De Nederlandse beroepsbevolking is met recht menselijk kapitaal. Met name wat betreft gezondheid en welzijn en een stimulerende omgeving presteert Nederland goed. “Ook mensen uit lagere milieus kunnen hier carrière maken.”

Dat blijkt stelt hoogleraar bedrijfskunde Henk Volberda van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar aanleiding van een deze week gepubliceerd rapport van het World Economic Forum (WEF). De Nederlandse beroepsbevolking kan zich volgens hem meten met de wereldtop.

Vorige maand werd bekend dat Nederland op de jaarlijkse wereldranglijst van meest concurrerende economieën van WEF is gedaald van de vijfde naar de achtste plek. Die daling weet Volberda toen onder meer aan “falend kabinetsbeleid” en een gebrekkige kredietverstrekking, waardoor economische kansen hier onvoldoende worden benut. Aan de kwaliteit van de beroepsbevolking ligt het in ieder geval niet, zo concludeert hij nu. Het WEF heeft nu voor het eerst ook onderzoek gedaan naar het “menselijk kapitaal” van landen, een belangrijke peiler van de concurrentiekracht. Nederland staat in deze ranking op de vierde plaats, achter Zwitserland, Finland en Singapore.

Er zijn nog enkele punten waar Nederland meer aandacht aan moet besteden, stelt de bedrijfskundige. Het onderwijs is hier  goed geregeld, al zou de deelname aan hoger onderwijs en het rendement ervan volgens de hoogleraar nog wel iets verbeterd kunnen worden.Vergeleken met andere landen blijft ons land bijvoorbeeld iets achter op de deelname van vrouwen aan het arbeidsproces en de productiviteit van de Nederlandse werknemer in verhouding tot zijn salaris.