Productiviteit

werknemer personeel flexwerk uitzendwerk

Flex goedkoop? Dat valt vies tegen

In krappe tijden wordt bespaard op personeelskosten door de inhuur van flexkrachten. Maar flex is helemaal niet zo goedkoop als het lijkt: over de verborgen kosten.

Blikt u even terug: heeft u sinds het uitbreken van de crisis – en misschien al daarvoor – niet veel meer gewerkt met flexibel personeel? Grote kans van wel. En dat is een logische gedachte: flex lijkt in mindere tijden een goed – lees: goedkoop – alternatief voor vast personeel. Toch is dit in veel gevallen niet waar, stelt arbeidseconoom Ronald Dekker van Tilburg University en spreker op het Congres over Flexibilisering.

De inhuur van tijdelijk personeel kan bedrijven in magere tijden in sommige gevallen best geld besparen. Maar veel werkgevers maken bij de inhuur van flex een te beperkte kosten-batenanalyse, waardoor de de kostenbesparing in de praktijk vies kan tegenvallen.

TIP: Is de flexibele schil noodzaak of hype? Daar spreekt Ronald Dekker over op het Congres Flexibilisering op 24 mei in Houten. Bekijk hier het programma

De vraag die organisaties zich volgens Dekker moeten stellen: is mijn analyse wel compleet? ‘Je ziet vaak dat HR alle meetbare personeelskosten wel meeweegt bij de afweging voor flex, maar veel verborgen kosten laat liggen. Denk aan ongelukken op de werkvloer: een onervaren uitzendkracht die op een heftruck een pallet met producten aan gort rijdt. Deze schade wordt niet beschouwd als personeelskosten, maar is wel productiviteitsverlies. Dit soort cijfers vallen onder operations en zijn bij HR vaak niet in beeld.’

Lees het volledige artikel op PWdegids.nl.