Verdieping

gouden-eieren-klein-e1398942688979

Hoe plant u strategisch als de toekomst onzeker is?

U gebruikt vast HR analytics om te kijken waar uw talenten zich in de toekomst bevinden en waar u een gapend talentgat heeft dat opgevuld moet worden. Deze cijfers zullen voorspellen welke medewerkers er wanneer de organisatie verlaten en hoe talent zich in de toekomst binnen de organisatie zal ontwikkelen. Maar daar zit een knelpunt: wat heeft u aan al deze strategische informatie als die toekomst niet gebeurt?

Toekomst, welke toekomst?

Het kan bijvoorbeeld vijf jaar duren om de high potentials te laten groeien in hun leiderschapsrollen, maar weet u al hoe u ze op de toekomst moet voorbereiden als u niet weet hoe deze toekomst eruit ziet? Dat kan niet, zegt John Boudreau, hoogleraar management aan de USC Marshall School of Business in zijn blog op Harvard Business Review. HR-strategie hangt namelijk typisch samen met de organisatiedoelstellingen, en Strategische Personeelsplanning neemt vaak één enkel toekomstscenario als uitgangspunt.

Dat betekent echter niet dat uw analyses onbruikbaar zijn voor het plannen van uw talent, zegt Boudreau. Deze informatie is zeker van waarde in de voorbereiding op een vluchtige, onzekere toekomst van de organisatie. Maar HR moet leren om op meerdere paarden te wedden als het gaat om toekomstscenario’s.

TIP: Kom naar het Congres over Personeelsplanning op 25 november en leer meer over scenarioplanning en talentmanagement.

De egel en de vos

Boudreau onderscheidt hierin twee verschillende rollen voor HR: de egel en de vos. Egels weten veel van één scenario en zullen zich daar volledig op focussen. Maar, in tegenstelling tot de vossen, voorspellen zij de toekomst minder accuraat. De vos daarentegen heeft zich niet verdiept in één scenario maar weet van alle scenario’s een beetje. De vos heeft hier een grote voorsprong, zo meent Boudreau, omdat hij in tegenstelling tot de egel diverse informatie en analytische modellen hanteert en comfortabel is met complexiteit en onzekerheid van de verschillende toekomstscenario’s naast elkaar. Dus: hoe benadert u de toekomst? Als een egel of een vos?

Zie uw talenten in de organisatie even als een investeringsportfolio. Een egel zal de opleiding van zijn talenten aanpakken naar het meest waarschijnlijke toekomstscenario. Als die uitkomt zal u er een enorm rendement uithalen, als die niet uitkomt heeft u niets. Vossen zien in dat ze de toekomst niet kunnen voorspellen en zetten algemeen in: ze trainen hun talenten in algemene eigenschappen als betrokkenheid, leergierigheid en intelligentie, die nuttig zijn in alle scenario’s.

Lees ook: De ins en outs van HR en scenarioplanning

Ontwikkel meerdere talentprogramma’s

Liever hanteert u de vossenaanpak, stelt Boudreau. Uw voorspellende statistieken zet u het beste slim in om verschillende talentprogramma’s naast elkaar te ontwikkelen, dan om ze te zetten op ‘een groot toekomstplan. Elk talentprogramma spitst u toe op een van de toekomstscenario’s. Dan heeft u misschien niet de volle winst, maar wel het minste verlies.