Nieuws

shutterstock_huwelijk stel getrouwd ring

Hoe uw echtgenoot uw carrièresucces beïnvloedt

Niet alleen de eigen persoonlijkheid van een medewerker, maar ook de persoonlijkheid van de echtgenoot beïnvloedt het carrièresucces.

Promotie of opslag

Volgens nieuw onderzoek van Washington University in St. Louis kunnen we de persoonlijkheid van de wederhelft van een medewerker toevoegen aan de selectiecriteria voor medewerkers. Deze blijkt namelijk van niet geringe invloed te zijn op carrièresuccessen als opslag of promotie.

Het gaat hier niet om op zichzelf staande situaties waarbij de echtgenoot de medewerker overtuigt om opslag of promotie te vragen, zegt hoofdonderzoeker Joshua Jackson, die de vijf jaar lange studie onder 5000 mensen begeleidde. ‘De persoonlijkheid van de partner beïnvloedt veel dagelijkse factoren die zich gedurende de tijd opbouwen en omzetten in acties om promotie te krijgen.’

Consciëntieuze echtgenoot

Wat bleek? Ondervraagden die goed scoorden op werksucces bleken vaker een consciëntieuze echtgenoot te hebben. Dit gold voor zowel werkende als niet werkende partners, ongeacht het geslacht. De onderzoekers bekeken ook hoe de invloed van de partner op het werksucces tot stand kwam. Volgens hen zijn daar drie manieren voor:

  1. De werkende partner kan erop rekenen dat zijn echtgenoot een groter aandeel heeft in het dagelijkse huishouden, zoals het betalen van de rekeningen, het doen van de boodschappen en het opvoeden van de kinderen.
  2. Werkende partners nemen een aantal eigenschappen van hun consciëntieuze echtgenoten over en zetten die in voor hun uitdagingen op de werkvloer. Denk aan gedragskenmerken als toewijding en betrouwbaarheid.
  3. Doordat een echtgenoot het persoonlijke leven soepel laat verlopen, verlaagt dat werkstress en maakt de werk-privébalans voor de werkende makkelijker.

Dit is een verkorte versie van het artikel op PWdegids.nl. Lees het volledige artikel hier.