Nieuws

flex werk strategisch personeelsplanning wendbaar

HR geeft minder contracten af

Minder mensen in loondienst dit jaar, zo verwacht HR. En de flexibele schil? Die blijft gewild.

Ook al blijft de arbeidsmarkt aantrekken, HR-afdelingen zijn nog steeds niet van plan de vastigheid voor personeel te vergroten. Het aantal medewerkers in loondienst zal dit jaar krimpen, zo verwacht ruim een derde van de HR-managers over de inhuur van personeel dit jaar. Vooral organisaties in non-profitsectoren als zorg en overheid voorspellen krimp van het aantal vaste medewerkers.

Flexibele schil groeit
Daartegenover staat dat HR van plan is om de flexibele schil langzaam uit te breiden. Het aantal flexibele arbeidsrelaties stijgt dit jaar, zo stelt 39 procent van de HR-managers. Met name in de zakelijke markt. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van clouddienstverlener Raet, onder 1.146 Nederlandse werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches.
Een nieuwe baan vinden gaat steeds vaak hand in hand met een flexibel contract (>PW De Gids), zo bleek onlangs uit cijfers van het CBS. Van de personen die na minstens drie maanden werkloosheid weer aan de slag gingen, kreeg slechts 12 procent vorig jaar een vast contract, tegen 20 procent tien jaar eerder.

Zzp’er worden? Echt niet!
Bovendien peilde Raet in het onderzoek de behoefte van medewerkers in loondienst om als zzp’er te beginnen. En die behoefte haalt niet over: slechts 3 procent van de Nederlanders is van plan ooit voor zichzelf te beginnen. 15 procent zou de overstap overwegen, maar het overige deel ziet een bestaan als zzp’er niet zitten. Het dienstverband lijkt vaste medewerkers ondanks de aantrekkende markt nog steeds prima te bevallen.
Belangrijkste redenen niet voor het zzp-schap te kiezen, zijn financiële onzekerheid (54 procent) en arbeidsongeschiktheidsrisico’s (45 procent). Ook generatie Y, waarvan verwacht wordt dat zij flexibiliteit hoog in het vaandel heeft staan, ziet dit zo. Van deze jongere generatie geeft bijna twee derde (64 procent) aan onder geen beding de overstap naar het zzp-schap te willen maken.

TIP: Hoe houdt u de balans tussen vast en flex goed? Kom naar het Congres Flexibilisering op 24 mei in Houten. Bekijk hier het programma.