Uncategorized

War for talent

HR: uw CEO vindt u niet strategisch genoeg

CEO’s en topbestuurders hebben geen hoge pet op van de strategische waarde van HR. HR zelf trouwens ook niet: nog geen vijfde bestempelt zichzelf als ‘voorloper’.

Een groot aantal CEO’s en top executives menen dat HR het minst strategische waarde toevoegt van alle managementfuncties. Dat zegt general manager Simon Mitchell van DDI, een Brits adviesbureau voor talentmanagement. De topman reageerde op de website van het Briste HRmagazine op onderzoek van DDI onder 13.000 wereldleiders en 1500 HR-directeuren.

Voorlopers benutten talentmanagement

Dat onderzoek laat zien dat de meerderheid (60 procent) van de HR-leiders hun eigen afdeling zien als ‘businesspartners’, wat het onderzoek definieert als het uitwisselen van informatie in de organisatie over actuele zaken. Een vijfde (22 procent) van de HRM’ers ziet zich als volgers; dienstbaar zijn en inspelen op de behoefte van de organisatie. Slechts 18 procent van hen ziet zichzelf als ‘voorloper’; het effectief gebruiken van data op in te spelen op toekomstige uitdagingen in talentmanagement (>PW De Gids Vakbase) in de toekomst en de business inzicht geven in de manier waarop talent de bedrijfsdoelstellingen raakt.

Het onderzoek laat zien dat organisaties meer neigen om voorlopers te zien als betrokken in de strategische planning van het bedrijf. 43 procent van de organisaties ziet hun HR-manager werkelijk zo, tegenover 26 procent van de partners en slechts 5 procent van de volgers.

‘HR strategisch minst belangrijk’

Mitchell ziet de business HR regelmatig op de verkeerde dingen focussen in hun dagelijkse bezigheden. ‘Ik heb een groot aantal bestuursleden en CEO’s gesproken en ik heb gemerkt dat veel van hen HR zien als de afdeling die strategisch gezien het minst belangrijk vinden’, zegt hij. ‘Het bestuur en HR trekken soms op in tegengestelde richtingen. HR moet minder tijd besteden aan binnen zijn eigen afdeling en dichter tegen de business aanschuiven om te kijken wat deze wil.’

Mitchell voegt toe dat HR-afdelingen zich meer moeten ontwikkelen en project als talentmanagement moeten aanpakken om hun toegevoegde waarde te laten zien. ‘Begin bij wat de business wil, en werkt vanuit daaruit terug naar de eigen afdeling. Dat is de beste manier om return om investment te tonen.’

Lees ook: Zo wordt HR strategisch business partner, lees het artikel 10 best practises voor de HR-professional

TIP:
Hoe laat u managers de voordelen inzien van personeelsplanning? Kom naar het Congres over Personeelsplanning op 25 november. Bekijk het hier het programma en schrijf u in.