Nieuws

performance-management-beoordeling-manager-goed-tevreden-vergrootglas

HR vindt eigen beoordelingssysteem ouderwets

Ruim de helft van de HRM’ers vindt het eigen beoordelingssysteem uit de tijd. Maar als het anders moet, wordt het bestaande systeem het liefst aangepast. Zelden gaat het roer helemaal om.

Het opzetten en bijstellen van beoordelings- en functioneringsgesprekken staat de laatste jaren hoog op de HR-agenda. Toch werkt 85 procent van de HRM’ers nog steeds met de traditionele beoordelingscyclus. Maar zelden gaat het roer helemaal om. HR prefereert het aanpassen van de huidige – en gedateerde – beoordelingssystematiek.

HR-professionals geven zichzelf ervan langs in het jaarlijkse ‘HR Trends 2016-2017’, het onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij. De partijen doen jaarlijks onderzoek naar de belangrijkste trends in HRM. Dit jaar deden ruim 800 Nederlandse HR-professionals mee.

Meerderheid HR niet betrokken bij beoordeling

Want hoewel HRM’ers toegeven dat hun performance management wel een nieuwe jas kan gebruiken, blijven veel HR-afdelingen hangen op de uitvoering. In het merendeel van de bedrijven is HR zelfs amper betrokken bij de beoordeling medewerkers. Bij bijna 60 procent van de respondenten zijn enkel de leidinggevende en de medewerker betrokken. Maar een kwart van de medewerkers geeft zijn beoordelingsgesprek liever op, zo bleek uit eerder onderzoek van Raet.

Systeem moet aangepast op bedrijfsstrategie

HR-professionals zien wel in dat het anders moet. Een derde van de professionals is niet tevreden over de bijdrage van de beoordelingscyclus aan het verbeteren van prestaties. Meer dan de helft van de HR-professionals (58 procent) die de beoordelingscyclus willen aanpassen, geeft aan dat de oude systematiek niet meer bij deze tijd past.

Een andere reden om de beoordelingscyclus aan te passen is het in lijn stellen met de bedrijfsstrategie (59 procent). De aanpassingen die HR-professionals doorvoeren, hebben vooral betrekking op de systematiek en minder op de techniek. Daarbij vormen aanpassing van de gebruikte criteria (53 procent) en de frequentie (43 procent) de hoofdmoot. Een stappenplan om het beoordelingsgesprek te vernieuwen leest u in het artikel Zo heeft beoordelen wél zin.

TIP: Op zoek naar nieuwe vormen van beoordelen? Leer van mooie best practices op het Congres Talent & Performance op 11 oktober in Breukelen. Bekijk alle sprekers en het programma.

‘Gemiste kans: beoordelingscyclus is eenvoudig te moderniseren’

Het besef dat het anders moet is er wel, weet Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot. “Zo kent vrijwel elke professional de 360 dagen feedback methode – niet te verwarren met de 360 graden feedback methode – of weet hij of zij in ieder geval dat een stroom van continue feedback veel beter werken dan jaarlijkse gesprekken.”

“Toch blijft de toepassing daarvan in de praktijk uit. Slechts een op de vijf HR professionals past daadwerkelijk nieuwe methoden toe. Dat is een gemiste kans, want daardoor laten zij een belangrijke en relatief eenvoudige moderniseringsslag van het personeelsbeleid liggen.”

Meer weten over de HR-Trends uit het onderzoek? Lees het artikel 3 redenen waarom uw HR-beleid ouderwets is op PWdegids.nl