Nieuws

shutterstock_puzzel werk samen

Interne Big Data vaak ‘over datum’

Eigen medewerkersdata zijn niet voldoende om een goed beeld te krijgen van medewerkersgedrag. Bruikbare informatie geven medewerkers over zichzelf vaak buiten de organisatie prijs.
Het is niet de interne, maar de externe medewerkersinformatie die HR nodig heeft om inzicht te krijgen in het gedrag van het personeelsbestand. Interne informatie is vaak namelijk al achterhaald, zegt Josh Bersin, directeur van consultancybureau Bersin by Deloitte. Bersin zegt dat in reactie op het nieuwe Global Human Capital Trends 2015 rapport van internationale consultancybureaus Bersin by Deloitte en Deloitte Consulting.

HR kan weinig met eigen data

Volgens het rapport, dat de stand van zaken op het gebied van talent, leiderschap en internationale HR-uitdagingen weergeeft, gelooft 75 procent van de organisaties dat medewerkersdata belangrijk zijn. Slechts 8 procent geeft aan dat hun organisatie daar daadwerkelijk mee uit de voeten kan, ongeveer hetzelfde percentage als vorig jaar. Die stelling lijkt overigens door meerdere onderzoeken onderschreven te worden.
‘Veel van die data zijn niet opgeschoond’, zegt Bersin. ‘Organisaties hebben data in het recruitingsysteem, in het opleidingssysteem, in het payrollsysteem, plus nog de data van medewerkersonderzoek. Het is totaal verspreid.’

Info op social media is goudmijn

Volgens Bersin moeten HRM’ers ook wereldwijs worden in het begrijpen van medewerkersinformatie. ‘De nuttigste data die je over je mensen kunt hebben, bevindt zich allang niet meer in je organisatie. Het ligt daarbuiten. Data op sociale netwerken, of dat nou Facebook, Twitter of LinkedIn is, zijn een stuk nauwkeuriger omdat mensen die informatie zelf prijsgeven. Gegevens die de organisatie al in bezit heeft, zijn vaak al over de datum.’
Als je als HR-professional bezig bent met talent management (>PW De Gids Vakbase) en wilt weten waarom mensen je organisatie verlaten, waardoor ze beter gaan presteren of hoe je ze kunt binden aan de organisatie, en je laat dit soort externe informatie liggen, dan gebruik je niet de meest waardevolle middelen die je ter beschikking hebt, meent Bersin.

Lees ook: Talent management in 2015: het moet strategischer