Talentmanagement

shutterstock_starter carriere ladder ondernemer

Inzet op talent levert 30 procent meer winst op

Liever de zwakke punten verbeteren of de talenten versterken? Geen twijfel meer over mogelijk. De laatste levert de organisatie tot bijna 30 procent meer winst op. 

Dat u van het inzetten op talent in plaats van zwakke punten blijere medewerkers krijgt, wisten we. En wat deze talentgerichte aanpak de organisatie oplevert in harde bedragen? Dat weten we nu ook: zo’n 14 tot wel 29 procent meer winst. Dat laat onderzoek van Amerikaanse adviesbureau Gallup zien op de website van Harvard Business Review.

In een grootschalige studie nam Gallup wereldwijd zo’n 50.000 business units in 22 organisaties met in totaal 1,2 miljoen medewerkers onder de loep. Al deze organisaties implementeerden voor hun personeel een ontwikkelstrategie waarin het versterken van talenten voorop stond. Denk aan methoden als coachen op talent, assessments en teams inrichten op talent.

29 procent meer winst door talentgerichte aanpak

Wat dat deed met de organisatieresultaten laat zichzelf zien. De studie onderscheidde daarin resultaat als in winst, sales, klanttevredenheid, verloop, medewerkersbetrokkenheid en veiligheid. De resultaten werden afgezet tegen bedrijven die niet of nauwelijks met een talentgerichte aanpak werkten. Hieronder de resultaten:

10 – 19 % toename in sales
14 – 29 % toename in winst
3 – 7 % toename in klanttevredenheid
9 – 15 % toename in medewerkersbetrokkenheid
6 – 16 procentpunt afname in verloop (in organisaties met laag verloop)
26 – 59 procentpunt afname in verloop (in organisaties met hoog verloop)
22 – 59 % afname van veiligheidsincidenten

TIP: Hoe kunt u medewerkers praktisch inzetten op hun talent? Kom naar het Congres Talent & Performancemanagement op 11 oktober in Breukelen. Bekijk hier het programma

6 tips voor een talentgerichte aanpak

Prachtige resultaten natuurlijk. Maar hoe bereikt u dit in uw eigen organisatie? De onderzoekers verzamelden een aantal best practices:

1. Begin met het leiderschap.
Pas wanneer alle leiders binnen de organisatie het inzetten op talent echt tot hun strategische prioriteit maken, zal er iets veranderen.

2. Zorg dat leidinggevenden meedoen.
Niemand heeft zo’n directe invloed op de ontwikkeling van medewerkers als de direct leidinggevenden.

3. Maak medewerkers enthousiast.
Zorg dat de focus op talent dus echt zichtbaar wordt voor iedereen. Als dat betekent dat iedere medewerker een lijstje met zijn top vijf beste vaardigheden ophangt op zijn bureau: sois. Het management kan hierin het voorbeeld geven door te spreken in termen van sterke punten van de organisatie.

4. Focus in beoordelingsgesprekken op de sterke punten.
Dit zal in veel organisaties lastig worden. De huidige cultuur in veel organisaties is nog steeds om de nadruk te leggen hoe medewerkers hun zwakke punten kunnen verbeteren. Een motiverend gesprek voeren: daar kan HR leidinggevenden dus op trainen.

5. Bouw een netwerk van talentexperts van ambassadeurs.
Dit zijn de mensen binnen de organisatie die medewerkers in alle stadia bewust maken wat hun talenten eigenlijk zijn en hoe ze die het beste kunnen ontwikkelen.

6. Verbind de talentgerichte aanpak aan het merk van de organisatie.
Wanneer deze aanpak zijn weg vindt naar baanzoekers, kan dat interessante kandidaten aantrekken. Maar ook voor klanten kan dit een onderscheidende factor zijn om juist voor deze organisatie te kiezen.

(Bron: dit artikel is gebaseerd op het artikel van Brandon Rigoni en Jim Asplundop op Harvard Business Review)