Doorstroom

mismatch

Kabinet wil scholing volwassenen makkelijker maken

Het bij-, na- en omscholen van volwassenen moet makkelijker. De onderwijsbegroting voor 2015 biedt daar meer mogelijkgheden voor.

De kabinetsplannen spelen zo inspelen op de veranderende arbeidsmarkt waarin er beroepen verdwijnen en er nieuwe bijkomen. Een van de maatregelen is bijvoorbeeld om personen die aan kunnen tonen over de juiste vaardigheden te beschikken, vrijstelling te geven voor delen van een opleiding.

Lees ook: Personeelsplanning staat vaak los van opleidingsbeleid

30-plus studenten

Studenten die ouder zijn dan 30 jaar kunnen vanaf volgend jaar ook gebruikmaken van het zogeheten collegegeldkrediet voor hbo- en mbo-opleidingen. De komende lichtingen studenten die met het studievoorschot te maken hebben, ontvangen na het afstuderen een tegemoetkoming in de vorm van een voucher van circa 2000 euro die ingezet kan worden voor bijscholing 5 tot 10 jaar na het afstuderen.

Ontwikkelbudget voor leraren

Het kabinet trekt volgend jaar 115 miljoen uit voor lerarenbeurzen. Hiermee kunnen circa 15.000 leraren een bachelor- of masteropleiding volgen. Daarnaast krijgen alle leraren een persoonlijk ontwikkelbudget en tijd om zich te laten bijscholen, een maatregel die eind augustus al bekend werd gemaakt.

Voor werknemers in het bedrijfsleven en de Rijksoverheid wordt het aantrekkelijker om te promoveren. Het kabinet gaat hiervoor afspraken maken met het bedrijfsleven om tussen 2015-2025 het aantal promovendi sterk te verhogen. (ANP)

Welke scholing of training heeft uw personeel nodig? Lees meer op PW De Gids Vakbase.