Recruitment, Werving & Selectie

game

Lekker snel: solliciteren via een appje

HR-afdelingen hebben al vele kanalen uitgeprobeerd om de sollicitatieprocedure makkelijker en efficiënter te maken voor zichzelf en voor de kandidaat. Sollicitaties via WhatsApp passen ook in dat rijtje.

Recruitmentbureau YoungCapital vraagt sollicitanten een video op te nemen en die naar de recruiter te appen. Daarmee kunnen recruiters gelijk zien hoe enthousiast een kandidaat is. Deze manier van solliciteren zou veel tijd en geld moeten besparen.

TIP: Lees meer over alternatieve manieren van solliciteren zoals e-recruitment op PW De Gids Vakbase.

Via WhatsApp kunnen kandidaten met hun smartphone een video opnemen van zichzelf. Deze sturen ze vervolgens direct door naar de recruiter, via het mobiele nummer dat bij de online vacature vermeld staat. Vervolgens kan de recruiter direct besluiten of hij de kandidaat verder wil spreken, of dat hij de video doorappt naar een collega voor een andere vacature.

Solliciteren via de app is overigens maar voor een selecte groep functies geschikt. Zo gaat het vooral om specifieke vacatures waar contact met klanten een belangrijke rol speelt, zoals in de verkoop, op de klantenservice of in de logistiek.

‘Op video kun je kwaliteiten overbrengen die je op papier niet kunt laten zien, bijvoorbeeld of je overtuigingskracht hebt of een klantvriendelijke uitstraling’, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. ‘Een videomotivatie is dan veel relevanter dan de traditionele sollicitatiebrief.’

Lees ook: het blog Selecteren via Skype, do or don’t?