Nieuws

geld ontslag euro

Loonstijging volgend jaar 2,3 procent

De salarissen in Nederland blijven achter op die van de rest van Europa. Bij ons stijgen de lonen volgend jaar gemiddeld 2,3 procent, terwijl de gemiddelde Europeaan zijn salaris met 3,1 procent ziet toenemen.

Dat bericht Hay Group dinsdag naar aanleiding van nieuw onderzoek. Het jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek van het organisatieadviesbureau werd gehouden onder 16 miljoen werknemers, verdeeld over 24.000 organisaties uit 110 landen.
De 2,3 procent komt lang niet aan de gestelde 3 tot 3,5 procent loonstijging waarvoor een groep economen onlangs pleitte. Zo veel zou volgens hen nodig zijn om de economie een impuls te geven. De cao-lonen stijgen naar verwachting nog minder dan de begrote 2,3 procent van Hay Group. Volgens werkgeversvereniging AWVN komt de cao-loonstijging volgend jaar uit op 1,4 procent.

TIP: Hoe beloont u met het oog op de toekomst? Lees meer in de gelijknamige whitepaper.

Nederland ‘gemiddeld’ in Europa

Vergeleken met de buurlanden scoort Nederland gemiddeld, volgens het onderzoek van Hay Group. België en Frankrijk verwachten in 2015 een loonstijging van 2 procent. Duitsland voorziet 2,8 procent hogere salarissen. In Europa loopt Turkije aan kop met een verwachte salarisstijging van 9 procent. Gecorrigeerd voor inflatie is de salaristoename in dit land echter nihil. De stijging van salarissen in opkomende markten als Brazilië en Rusland stagneert, aldus het bureau. Wereldwijd stijgen de salarissen in 2015 naar verwachting met gemiddeld 5,4 procent. Die groei is deels toe te schrijven aan hoge inflatiecijfers in Zuid-Amerika en de behoefte aan goed personeel in Azië.

‘Zwakke loonstijging gevaarlijk’

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO)laat minder rooskleurige cijfers zien. De ILO publiceerde vorige week cijfers over de wereldwijde loongroei en waarschuwde voor negatieve gevolgen van zwakke loongroei. Wereldwijd bedroeg de groei vorig jaar slechts 2 procent. In onder meer Duitsland wordt er zelfs meer gevraagd van de werknemer, terwijl het loon niet meegroeit. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de ILO, dat vrijdag werd gepubliceerd.
Volgens de ILO, een organisatie van de Verenigde Naties, kan zwakke loongroei leiden tot minder vraag van de markt en een toenemend risico op inflatie. De gemiddelde loongroei van 2 procent is vooral te danken aan de opkomende economieën. In ontwikkelde landen is de groei de afgelopen twee jaar zelfs gedaald tot nul procent. (ANP)

TIP: Lees meer nieuws over loonzaken op het platform Over Salarisadministratie