Nieuws

Goede score Nederlandse arbeidsmarkt

Nederlandse arbeidsmarkt scoort goed

De Nederlandse arbeidsmarkt biedt relatief veel banen met een goed inkomen en veel zekerheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De denktank van de rijke landen zette de kwaliteit van de arbeidsmarkt in zijn lidstaten op een rijtje en kwam tot de conclusie dat alleen werknemers in Noorwegen en Zwitserland meer zekerheid hebben dan in Nederland. Op het gebied van de kwaliteit van het inkomen staat Nederland op de zesde plaats. In totaal werden 32 geïndustrialiseerde landen onder de loep genomen.

Verschillen moeten kleiner
Voorts hoort Nederland volgens de OESO met Australië, Denemarken, Duitsland, Finland, Ierland, Luxemburg, Noorwegen, Zweden en Zwitserland bij de landen met de beste arbeidsmarkt. Onder meer Frankrijk, België, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden als gemiddeld gekwalificeerd, terwijl Spanje en Griekenland bij de slechtst scorende landen horen.

Voor verder economisch herstel moet de kwaliteit van banen internationaal worden verbeterd, stelt de OESO. Zo moet het verschil tussen de omstandigheden voor mensen met een vast en een tijdelijk contract worden verkleind, moeten de lage inkomens beter worden beschermd en moet er veel aandacht worden geschonken aan steun voor langdurig werklozen.

De denktank verwacht dat de werkloosheid tot en met volgend jaar slechts heel langzaam zal dalen. Die voorspelling sluit aan bij de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB).

Op PW de Gids Vakbase leest u welke factoren de (Nederlandse) arbeidsmarkt zoal beïnvloeden.