Scenarioplanning

SPP

Neemt u weer meer personeel aan? 

Werkgevers zijn voor komend kwartaal een stukje positiever over het aannemen van nieuwe krachten dan over het afgelopen kwartaal. Was de groep werkgevers met negatieve verwachtingen over het aannemen van nieuwe mensen in derde kwartaal nog het grootst, over het komend kwartaal van dit jaar is de groep positieve werkgevers groter.

Dat laat de arbeidsmarktbarometer over het derde kwartaal van de ManpowerGroup zien, die hiervoor 753 werkgevers ondervroeg. Vorig kwartaal verwachtte de HR-dienstverlener nog een werkgelegenheidscijfer van -1, wat betekent dat het het grootste deel van de organisaties banengroei verwacht. Voor komend kwartaal is het werkgelegenheidscijfer echter nul: iets meer werkgevers denken inmiddels dus weer nieuwe krachten aan te kunnen trekken. De cijfers sluiten aan bij de arbeidsmarktprognoses van de Europese OESO en het Centraal Planbureau, die menen dat de werkloosheid langzaam zal dalen tot en met volgend jaar.

Voorzichtig herstel banengroei

‘De stemming onder werkgevers is nog steeds wisselend, maar lijkt inmiddels dus weer wat optimistischer. Het economisch herstel lijkt voorzichtig ingezet en werkgevers durven meer vooruit te kijken’, zegt Jilko Andringa van ManpowerGroup Nederland.

In vergelijking met andere landen in Europa zijn Nederlandse werkgevers al een paar maanden op rij gematigd positief: ze bungelen Europees gezien onderaan met de verwachting het personeelsbestand te kunnen uitbreiden. Alleen Spanje (-4), Italië (-3) en Ierland (-4) scoren minder dan Nederland.

Russische boycot haalt banengroei omlaag

De ManpowerGroup verklaart de gematigde positiviteit doordat werkgevers niet in elke sector even positief gestemd zijn. In de zakelijke en financiële dienstverlening zijn de werkgevers met een zeven vrij positief gestemd. Maar de werkgelegenheidscijfers in de landbouw, bosbouw en visserij lijken dat cijfer door de Russische boycot flink naar beneden te halen. Daar is het werkgelegenheidscijfer minus zeven voor de komende maanden.

Traditiegetrouw weerspiegelt de uitzendbranche de economische stand van zaken en het vertrouwen in de arbeidsmarkt. ‘Wij merken dat steeds meer sectoren steeds langer positieve signalen laten zien, dus naar verwachting zal Nederland vergeleken met de rest van Europa ook beter meekomen”, aldus Andringa.

Op PW De Gids Vakbase leest u welke factoren de Nederlandse arbeidsmarkt zoal beïnvloeden.