Productiviteit

Meer verzuim na verlies WK voetbal

Oranjekoorts leidt niet tot extra verzuim

De duels van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië leiden niet tot een toenemend ziekteverzuim. De oplopende Oranjekoorts wordt in goed overleg tussen werkgevers en werknemers getemperd.

Dat stellen arbodiensten ArboNed en ArboUnie op basis van de ervaringen met eerdere sportevenementen met groot Nederlands succes, zoals het WK voetbal in Zuid-Afrika (2010) en de Winterspelen in Sotsji (2014).

Volgens de arbodiensten is de tijd van meer ziekmeldingen bij wedstrijden van Oranje voorbij. Volgens ArboNed werd in 2004 tijdens het EK voetbal in Portugal op de eerste wedstrijddag van Oranje een 19 procent hoger ziekteverzuim geconstateerd.

Sindsdien werd werk gemaakt van verzuimbestrijding. “Alle sportevenementen daarna is geen hoger verzuim meer geconstateerd,” aldus ArboNed.

Thuiswerken
Volgens de arbodiensten blijkt het maken van afspraken over voetbal kijken op het werk, thuiswerken, eerder stoppen met werken en later inhalen van de verloren werktijd in de praktijk goed te werken.

“Goede afspraken over wedstrijden van Oranje voorkomen pieken in het verzuim en leiden tot een betere motivatie,” zegt Yvonne Kersten namens ArboUnie.

Op verzuimbarometer.nl wordt precies bijgehouden hoe ziek Nederland is tijdens het WK. Het ziekteverzuim blijkt met 4,8 procent van de 7,4 miljoen werkende Nederlanders nauwelijks af te wijken van dezelfde periode vorig jaar.

Op PW de Gids Vakbase leest u meer over de effecten en kosten van verzuim.