Nieuws

werknemer personeel flexwerk uitzendwerk

Rabobank: meer service met minder mensen

Rabobank gaat opnieuw flink schrappen in het personeel. Tegelijkertijd wil het klanten meer service bieden.

De bank kondigt een reorganisatie aan waardoor er 9000 banen zullen verdwijnen in drie jaar. Het gaat vooral om ondersteunende functies die geen contact hebben met de klant. Dat moet de Rabobank een miljard euro besparing opleveren.
De bank wil zoveel mogelijk saneren via natuurlijk verloop, maar sluit gedwongen ontslagen nadrukkelijk niet uit. ‘Bij deze aantallen zijn ontslagen onvermijdelijk’, zei topman Wiebe Draijer woensdag in een toelichting.

Maximale service vs. banen schrappen
De reorganisatie gaat samen met een strategiewijziging: de bank wil in Nederland ‘dichter op de klant’ gaan zitten. Naast het bestaande kantorennet is Rabobank van plan de komende jaren honderden ‘contactpunten’ te openen. Dat kan een balie zijn in een bestaande winkel, een mobiel kantoor, maar ook een pop-upstore. De afgelopen jaren werden tijdens reorganisaties juist meerdere lokale kantoren gesloten. Internationaal richt Rabobank zich op groei van zijn activiteiten op het gebied van duurzame voeding en landbouw.
De vakbonden zien die klantgerichtheid voorlopig niet gebeuren. ‘Deze kolossale bezuiniging op het personeel lijkt eerder haaks te staan op het maximaal service willen bieden dichtbij mensen’, stelt CNV-bestuurder Sandra Hendriks in een reactie. Ook FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen vraagt zich af of de strategie gaat werken: ‘Meer klantgerichtheid terwijl je baan permanent op de tocht staat, is een onmogelijke opgave voor medewerkers.’

Lees ook: Zo doet u meer met minder mensen: 6 tips

12.000 banen weg
De aankondiging sluit aan op een periode waarin al een hoop banen zijn verdwenen. De bank had vanaf 2013 al reorganisaties ingezet, ten koste van 10.000 banen. Daarvan resteren nog 3000 te schrappen banen, waarmee het totale banenverlies de komende jaren op 12.000 komt. Rabobank telt momenteel circa 39.000 voltijdsbanen die worden bezet door ongeveer 41.000 medewerkers, van wie 34.000 in Nederland.
De huidige kostenbesparing die de banenreductie en andere maatregelen moeten opleveren, moet de winstgevendheid van de bank verhogen. Doel daarbij is een stijging van de brutowinst met 2,1 miljard euro in 2020. Vorig jaar bedroeg de brutowinst bijna 1,7 miljard euro. (ANP)

TIP: Leer ontslag in goede banen te leiden tijdens de cursusdag Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 31 maart.