Nieuws

Werknemers combineren meerdere banen

Stichting Buurtzorg is beste baas van Nederland

Stichting Buurtzorg Nederland is dit jaar uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland. Wat kunt u van deze organisatie leren?

Stichting Buurtzorg Nederland is nu de beste werkgever in de categorie ‘meer dan 1000 werknemers’. De thuiszorgorganisatie haalde op basis van medewerkersonderzoek de beste score en volgt KLM Royal Dutch Airlines op, die in 2013 beste werkgever werd in deze categorie.

TIP: Lees meer over goed werkgeverschap op PW De Gids Vakbase.

Beste werkgever zet in op autonomie en professionaliteit

Stichting Buurtzorg Nederland behaalde in de categorie ‘meer dan 1000 medewerkers’ een score van 8,7, dat ruim boven het gemiddelde 7,0 ligt. De medewerkers van Buurtzorg werken in kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden die verpleging, persoonlijke verzorging en individuele begeleiding aan huis leveren.
Werkplezier en een goede fit tussen medewerker en organisatie maken dat de stichting dit jaar als eerste eindigt. De organisatie zet hoog in op autonomie en professionaliteit. Het meest trots is de stichting op de bevlogenheid en de deskundigheid van haar medewerkers. Oprichter Jos de Blok probeert om de ballast weg te nemen die mensen ervaren. ‘Dat betekent dat er geen hiërarchie in onze organisatie is, dat de verpleegkundigen zelf hun teams samenstellen en dat er geen managers zijn.’

Goed werkgeverschap

In de categorie ‘minder dan 1000 medewerkers’ kwam ZLM Verzekeringen met een score van 8,1 als beste uit de bus. Volgens directeur Bram de Jonge begint dit goede werkgeverschap bij fatsoenlijk belonen en goede arbeidsomstandigheden. ‘Flexibiliteit in werkuren is bijvoorbeeld belangrijk. Tegen jonge ouders met een ziek kind zeggen we: ga maar naar huis. Je moet vooral de juiste randvoorwaarden scheppen om gelukkige medewerkers te krijgen. Taart als er iets te vieren valt, of af en toe een reisje. Laat het verder aan de medewerkers over om een goede sfeer te creëren. Daar moet je je niet teveel van bovenaf mee bemoeien.’

Effectory nam een kijkje op de vloer bij de twee beste werkgevers. Bekijk de video: