Blog

talent dna hersenen werving

Talent werven via DNA-test: toekomst?

De mogelijkheid om je talent te onderzoeken via DNA-onderzoek bestaat. Moeten we zo’n diepgaande focus op talent wel willen?

We hebben maar een beperkt inzicht in ons eigen talent. En een nog beperkter inzicht in het talent van een ander. Kunnen we voor de selectie van nieuwe collega’s DNA-onderzoek inzetten om hun talent in kaart te brengen? Of kunnen we beter stoppen met onze focus op talent? Zo vraagt Ardienne Verhoeven zich af in haar blog op Hrbase.nl .

‘Biologisch’ talent?
Om het optimale uit je eigen talenten te halen kun je met behulp van een beperkt DNA-onderzoek je biologische identiteit laten onderzoeken. Het helpt je, wordt beweerd, om vanuit de neuroscience, te begrijpen waar je gedrag vandaan komt en hoe je je talenten optimaal kunt inzetten en verder kunt ontwikkelen. Het is je eigen beslissing zo’n onderzoek te doen. Je gegevens blijven bij jou.
Maar hoe klein is de stap om dit in te zetten voor de selectie van de beste kandidaat. Technisch is het mogelijk. En zowel de organisatie als het individu kunnen er baat bij hebben. Een individu kan immers op een plek terecht komen die beter bij zijn natuurlijke kwaliteiten past. Waarom zouden we het niet doen? Ons brein kan diezelfde selectie niet maken.

Lees ook: Zo geeft u flex uw bedrijfs-DNA mee

Verkeerde focus
Het deed me denken aan een serie van Bas Heijne over de Volmaakte Mens uit 2015. Het ging over de ethiek bij de inzet van techniek voor een ‘volmaakte mens’. Enorm boeiend met bijdragen van filosoof Sandel en techniekfilosoof Verbeek. Moeten we techniek inzetten omdat het kan? Om met de techniek het obstakel van onze menselijke beperkingen, om inzicht te krijgen in de natuurlijke talenten van anderen, te overwinnen?
Of bepaalt de mens wat de mens is, en niet de techniek? Een deel van ons mens zijn is toch te leren van onze beperkingen en onze talenten te ontdekken? Waarom zouden we ons laten leiden door de techniek voor een onderwerp als “talent”. Moeten we ons sowieso wel focussen op het onderwerp talent?

‘Leve ons gebrek aan talent!’
Eigenlijk ben ik het nog het meest eens met de filosoof Bas Haring in zijn column over talent (2015) voor MT: ‘Talenten zijn leuk, maar ze hebben ook een nadeel: ze sporen je aan om ze te benutten. Ze motiveren je tot keuzes die niet per se de beste voor je zijn. Misschien is het verstandig om talenten af en toe te negeren. En wellicht zijn zij zonder talent vaak beter af. Want zonder talent heb je geen preoccupatie op datgeen wat je goed kunt, maar sta je open voor alles. Je kunt immers niks uitzonderlijk goed. In een veranderende wereld is dat bijzonder handig. In iedere wereld kunnen we even goed en slecht uit de voeten. Leve ons gebrek aan talent!’

Geen DNA-gegevens
Mijn conclusie is duidelijk: Laten we ons niet te veel richten op het in kaart brengen van ‘talent’. En wegblijven van de inzet van DNA-onderzoek naar talent bij de selectie. Zeker wanneer door druk vanuit de samenleving meten en delen vanzelfsprekend wordt en het gevoel van zelfbeschikking afneemt.
Ik denk dat het denken over het gebruik van DNA-gegevens verandert. Net zoals het gewoon wordt dat een werkgever inzicht heeft in de gegevens van wearables om de gezondheid (en productiviteit) van medewerkers te volgen.

Wat vind jij?
De techniek en de natuur zijn met elkaar versmolten, maar de techniek kan ons niet vertellen hoe we DNA- onderzoek moeten gebruiken. Dat kunnen we alleen zelf. Of eigenlijk met elkaar.
Ik ben benieuwd hoe anderen denken over het gebruik van DNA bij selectie. Reageer op deze blog op Hrbase.nl.

Over de auteur: Ardienne Verhoeven is oprichter van HR-adviesbureau Workwonders en blogt regelmatig op Hrbase.nl over het optimaliseren van instroom binnen organisaties.