Nieuws

flex contract administratie baan functie pen

Uitzendkracht profiteert meest van banengroei

Het aantal banen groeit en de flexmarkt floreert. Met name uitzendwerk is populair.

De huidige banengroei wordt nog altijd flexibel ingevuld. Waar de groei in banen voorheen vooral werd gedragen door zzp’ers, is dat nu het geval voor uitzendkrachten. Het aantal zelfstandigen nam licht af. Ook het aantal vaste banen groeit weer, maar niet zo snel als het aantal flexibele banen.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het CBS over de banengroei en arbeidsmarkt.

Ook aantal vaste contracten stijgt

In het tweede kwartaal van 2016 zijn het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen en het aantal vacatures verder gestegen. Het aantal banen nam met 38 duizend toe.

Hoewel het aantal werknemers met een vast dienstverband is toegenomen, daalt het percentage werknemers met een vast dienstverband toch. Het aantal werknemers met een flexibel dienstverband stijgt sneller. In het tweede kwartaal van 2016 heeft 73,8 procent van de werknemers een vast contract.

Flexmarkt is goed voor 21 miljard

De flexmarkt groeit al jaren en heeft in 2016 een omvang van ruim 21 miljard euro. Flexbedrijven zitten bepaald niet stil en breiden hun dienstverlening uit. Dat blijkt ook uit arbeidsmarktcijfers die de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) vierwekelijks publiceert.

De totale flexmarkt heeft in 2016 een omvang van ruim 21 miljard euro. Volgens consultancy.nl, dat zich weer baseert op de omzetranglijst van Flexmarkt, heeft de top 80 uitzend- en flexorganisaties in Nederland ruim de helft van deze marktwaarde in handen.

Wie is de grootste?

Randstad is met afstand de grootste flexorganisatie in Nederland, gevolgd door USG People en Adecco. De 80 organisaties zijn samen goed voor een omzet van €11,2 miljard. Bijna de helft van deze omzet wordt weer gerealiseerd door de eerdergenoemde top drie in Nederland.

Flexvoorspelling voor de toekomst

De flexmarkt is flink in beweging. Zo kocht Randstad vacaturebank Monster (Monsterboard in Nederland). USG People ging, voordat het zelf in Japanse handen kwam, een samenwerking aan met partijen als Endouble en Adver-online. Ook de opkomst van payroll bedrijven als Payroll Select en Please Payroll is stormachtig te noemen. Daarnaast schuiven HR-dienstverleners, zoals Driessen HRM op richting arbeidsbemiddeling.

Volgens diverse voorspellingen blijft de markt voor flexibele arbeid nog wel even groeien, mede gevoed door onzekerheid met betrekking tot zelfstandigen, technologische ontwikkelingen en schommelingen in de wereldeconomie. (Bron: PWdegids.nl)