Blog

Marjan Bleeker

Vaste contracten beter dan flexibele?

13 februari 2014 | Marjan Bleeker | Werkgevers die ervoor kiezen werknemers direct een vast contract te bieden. Is dat iets van vroeger? Of wordt dat weer de nieuwe norm?

Werknemers die momenteel direct een vast contract aangeboden krijgen, vallen zo ongeveer van hun stoel. Onlangs nog vroeg een bekende mij nog om advies. Hij had een nieuwe baan gevonden en een conceptcontract ontvangen waarboven ‘Vaste aanstelling’ stond.
Eigenlijk wilde hij nog over wat zaken onderhandelen. Hij hield er echter rekening mee dat ze uit slordigheid een contract voor een vaste aanstelling hadden getekend en gestuurd. En dat ze die fout zouden herstellen als er een nieuwe gemaakt moest worden. Dan zou hij ‘natuurlijk gewoon een jaarcontract krijgen’.
Deze case zei mij veel over de huidige norm: drie tijdelijke contracten op rij is momenteel heel normaal.

Er zijn maar weinigen van u die het doen, maar degenen die het doen, doen dat met een goede reden.

Minister Asscher was onlangs op werkbezoek. Hij was benieuwd waarom – in een wereld waar flexibele contracten de norm zijn – werkgevers ervoor kiezen werknemers direct een vast contract te bieden. Is dat iets van vroeger? Of wordt dat weer een nieuwe norm?
Het bieden van zekerheid zou volgens de bezochte werkgevers een manier zijn om loyaliteit te winnen en kennis te behouden. Hier kort de drie op een rij:
Directeur Ben Tax van zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan uit De Lier “Tevreden medewerkers zijn een voorwaarde voor winstgevendheid van het bedrijf. We willen uit mensen halen, wat erin zit.” Dat vraagt maatwerk van de afdeling HR, want “iemand van twintig moet je anders begeleiden dan iemand van zestig”.
Unilever Oss heeft het aantal uitzendkrachten gereduceerd en meer vaste krachten in dienst genomen om de vakkennis in het bedrijf te houden. Om de benodigde flexibiliteit te behouden in verband met de productie van seizoensgebonden producten (bijvoorbeeld rookworst en erwtensoep) heeft men winter- en zomerroosters ingevoerd. Medewerkers maken in de winter meer uren, maar compenseren dat door in de zomer minder te werken.
Medewerkers van autofabrikant Nissan zijn nauw betrokken bij de optimalisatie van hun werk en lieten weten het vervelend en inefficiënt te vinden steeds opnieuw mensen te moeten inwerken. Ook het overbrengen van vakkennis zou tijdrovend zijn. Het direct aanbieden van een vast contract scheelt dan veel tijd, aldus de werkgever.
Ook bij mijn bekende bleek er geen sprake van een fout. Het betreffende bedrijf gelooft in de eigen selectieprocedure en het beoordelingsvermogen van leidinggevende en recruiter. En anders valt iemand binnen twee maanden proeftijd geheid door de mand.
Ze hebben daarmee in ieder geval nog voor de ingang van het contract enorm aan loyaliteit, gedrevenheid en betrokkenheid gewonnen bij mijn bekende. Nog voor zijn eerste werkdag heeft plaatsgevonden.

Deze blog is eerder gepubliceerd op HRbase.nl