Nieuws

Oudere werknemer

Vergrijzing dempt economische groei

De wereldeconomie zal de komende twintig jaar significant minder hard groeien vanwege de vergrijziging.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een rapport van kredietbeoordelaar Moody’s. Die stelt dat de wereldeconomie in het verleden mede groeide door de toenemende beroepsbevolking. Maar inmiddels dreigt die beroepsbevolking te krimpen.

Er wordt minder verdiend als er minder mensen kunnen werken. En volgens Moody’s spaart een oudere bevolking ook minder dan een jongere natie. Daardoor is er in theorie minder geld voor investeringen.

De economieën van de vergrijzende landen zullen naar verwachting de komende vijf jaar 0,4 procentpunt minder hard groeien. Daarna kan de groei zelfs 0,9 procentpunt minder groot zijn. De economische effecten van de vergrijzing zullen per land sterk verschillen. In China zou de vergrijzing de groei bijna halveren.

Zwaar vergrijsd
Landen zoals Duitsland, Italië en Japan gelden al als zwaar vergrijsde landen. Daar is een op de vijf inwoners ouder dan 65 jaar. In 2020 zal ook Nederland in deze categorie vallen.

In 2030 zal de groep zwaar vergrijsde landen zijn uitgegroeid tot 34 landen. Niet alleen in Westerse landen is dit een probleem. Ook onder meer de Chinese bevolking vergrijst in rap tempo.

Krimp
In Duitsland krimpt de beroepsbevolking al, in onder meer China en Nederland gebeurt dat naar verwachting in de komende vijftien jaar. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, India, Mexico en Turkije zal de beroepsbevolking nog wel groeien, maar minder hard dan eerder.

Robeco-econoom Peter van der Welle zegt in de krant dat een hogere pensioenleeftijd, slimmer werken en meer arbeidsmigratie het tij kunnen keren. Maar het is volgens Van der Welle de vraag of alle landen in staat zijn om jonge werknemers van elders aan te trekken. Bovendien is het lastiger om een verhoging van de pensioenleeftijd te realiseren als het electoraat vergrijsd is.

Onder de Nederlandse beroepsbevolking valt iedereen die ten minste twaalf uur per week werkt of ten minste zo veel uren zou willen en kunnen werken. De internationale definitie van de beroepsbevolking is iets breder.

Op PW de Gids Vakbase leest u in welke andere landen de vergrijzing een rol speelt.