Nieuws

Meer tijd voor personeelsplanning

Vraag naar parttime werknemers stijgt


De tendens op de arbeidsmarkt van een groeiende vraag naar deeltijdwerknemers zet zich verder voort. Het aantal parttime vacatures is in de laatste zes maanden van 2014 met 50 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Het lichte herstel van de economie en de verbeterde beweeglijkheid van de arbeidsmarkt zijn mede debet aan deze toename. De verwachting is dat de trend in 2015 standhoudt en het aanbod van deeltijdbanen verder stijgt.

Dit blijkt uit onderzoek van ParttimeVacatures.net onder ruim 10.000 websites waar parttime vacatures worden aangeboden.

Sterkste stijging in de handelssector
Bij de grootste branches steeg de vraag naar deeltijdwerknemers in de handelssector relatief gezien het sterkst. De laatste zes maanden van 2014 laten een zeer sterke groei zien van ruim 71 procent. In deze branche zijn diverse sectoren, zoals de groothandel, opgenomen. Hij staat bovendien bekend om de vele deeltijdbanen.

Grootste toename in stedelijke gebieden

In de provincies waarin zich de grootste verstedelijkte gebieden van Nederland bevinden, heeft zich relatief de grootste groei van het aantal geplaatste parttime vacatures voorgedaan. In Noord-Holland was de groei 50 procent, in Zuid-Holland 29 procent en in Noord-Brabant 23 procent. De ontwikkeling blijft voor decentrale regio’s als Friesland en Zeeland met een afname van 39 procent achter in vergelijking met de landelijke groei.

Lees ook waarom parttime leiderschap in het huidige tijdsbestek een must is.